Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam. Mam następujący dylemat. Musze wyposażyć mojego Roverka 75 w parktronic ponieważ go nie posiada a parkowanie do tyłu jest właściwie niemożliwe tylko nie wiem czy szukać oryginalnego parktronica z tego modelu czy może nabyć coś na allegro i zamontować. Proszę o opinię na temat działania oryginalnego parktronica, jakie wydaje dźwięki, czy można regulować siłę dźwięku, czy można wyregulować czułość (tzn. zależność dźwięku od odległości od przeszkody), czy czujniki są awaryjne itp.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 23:42, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 00:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kolega MichaelP do swojego MG ZS'a zakupil w TomaTeam prosty w montazu, estetyczny i nienachalny czujnik parkowania. Nieduzy koszt, a montaz dziecinnie prosty.
Ladujesz nadajnik dzwiekowy w kabinie i dziala niemal jak oryginalny roverkowy.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Mój brat kupił do Lybry jakiś zestaw z allegro za 90zł, i po zamontowaniu okazało się że działa z dużym opóźnieniem, głośniczek jest bardzo cichy itp. Absolutnie brak porównania do Roverowskiego oryginalnego zestawu (który działa natychmiastowo ).
Więc lepiej dodać trochę pieniędzy i kupić markowy zestaw niż mieć jakiś bubel i nie ufać mu przy cofaniu, bo może nie nadążyć zanim pojawi się przeszkoda.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 10:31
Kamil79 napisał/a:
Mój brat kupił do Lybry jakiś zestaw z allegro za 90zł, i po zamontowaniu okazało się że działa z dużym opóźnieniem
a co oznacza duże opóźnienie?
ogólnie zakres pracy czujników cofania w sensie odległości od przeszkody i prędkości poruszania się pojazdu jest raczej niewielki - nawet fabryczne urządzenia nie przekraczają 3-5 m odległości od przeszkody i prędkość cofania do 5 km/h
sam korzystam z zestawu który reaguje od ok 2m i nie mam problemów z manewrami (a i nie cofam na pełnym gazie )
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 11:38
Ja mam od 2 lat http://moto.allegro.pl/it...yswietlacz.html podobny do tego co darek_wp, koszt niewielki ( 69 zł. ) ,montaż łatwy bez ściągania zderzaka ( centralka w bagażniku ,wyświetlacz na lusterku wstecznym,długość przewodów wystarczająca - ukryte pod listwami progowymi)sygnalizacja cyfrowa odległości dokładna a dźwiękowa głośna. Ważny jest właściwy montaż i uszczelnienie przed wpływem wilgoci.
Kamil79 napisał/a:
po zamontowaniu okazało się że działa z dużym opóźnieniem,
to może dotyczyć wszystkich , bo zależy od dokładności montażu i rodzaju przeszkody.
Kamil79 napisał/a:
Więc lepiej dodać trochę pieniędzy i kupić markowy zestaw niż mieć jakiś bubel i nie ufać mu przy cofaniu, bo może nie nadążyć zanim pojawi się przeszkoda.
żadnemu nie można ufać, bo zasada działania jest taka sama. PSS jest tylko pomocnikim przy parkowaniu.
to może dotyczyć wszystkich , bo zależy od dokładności montażu i rodzaju przeszkody.
Wszystko zamontowane dokładnie tak jak być powinno.
Co do opóźnienia w działania to gdy cofam Roverem z posesji na niewidoczną ulicę i przejedzie jakiś samochód to alarm odzywa się prawie natychmiast, w Lybrze natomiast przejeżdżające auto było już daleko a czujnik dopiero reagowały.
Tak samo z cofaniem tyłem do murku, w R75 sygnał nadąża za manewrem natychmiastowo, w tanim odpowiedniku zbyt szybki podjazd powoduje opóźnienie uniemożliwiające prawidłowy odczyt odległości.
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 19:18
Tez posiadam czujnik cofania z tych tanszych i dziala wysmienicie przy slocu, deszczu, sniegu czy mrozie. Zadnych opoznien nie zauwazylem. Przy cofaniu pod murek bedzie wskazywal taka sama odleglosc jakby ktos z tylu z miarka stal.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum