Drodzy klubowicze. Ostatnio zobaczyłem większe spalanie. Pali mi w granicach 9-10l/100km w mieście. I dymi mi białym dymem strasznie jak jest zimny. Powiedzcie czy każdy roverek tak ma w zimniejsze dni czy to znak, ze sonda lambda kończy żywot? Pytam bo niestety nie miałem jeszcze okazji posiadać roverka zimą i nie wiem jak te autka się zachowują:) Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi:)
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 20:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bez problemu odkręciłem solidnym płaskim kluczem z krótką rurką użytą jako dodatkowa dźwignia. Poszło tak lekko, że i bez tego wspomagania dałbym radę. Cięcie przewodu i użycie klucza oczkowego zostawiłem sobie na deser jako ostateczność, do której jednak nie doszło.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
To ja mam chyba przyspawany, jak próbuje odkręcić nawet na długiej rurce to prędzej wyrwę kolektor niż to puści.
Spróbuje jeszcze na rozgrzewającym się kolektorze, wtedy powinien się rozszerzyć i puścić sondę.
ja u siebie tez zamierzam wymienic sonde, bo ja was zaskocze ale moj pali 13 takze zobaczylmy, a mozecie napisac jakie kupiliscie sondy i w jakich cenach??
Drodzy klubowicze. Ostatnio zobaczyłem większe spalanie. Pali mi w granicach 9-10l/100km w mieście.
To rewelacja Nie jeden by chciał żeby mu tyle palił. to jest 1.6 i musi swoje zjeść, do tego zrobiło się znimniej i pewnie zimowe opony załozyłeś.
Cytat:
I dymi mi białym dymem strasznie jak jest zimny.
W większości aut tak jest.
[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 10:46 ]
Kot napisał/a:
o ja was zaskocze ale moj pali 13
Wildowi też pali 13 na mieście ale to tak od zawsze a ma wszystko dobrze tylko dojeżdza do pracy kilka km.
Ja mam u siebie do wymiany przynajmniej jedna sondę...jak nie obie bo grzałka/grzałki przestały grzać. Na CDIFie pokazuje że obie ale jeszcze na T4 podjadę.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Kot, ale rozgrzea się dużo dłużej. Opony wymieniłeś? Zimowe mają sporo większe opory toczenia. W trasie najlepiej widać czy lamda działa. Na pocieszenie dodam że mój pali tyle standardowo
Powinno. Jest jeszcze kwestia temperatury. Możesz zawse podjechać na diagnostykę spalin lub jeszce lepiej lambdyi będzie wiadomo a nie od razu wymieniać. To nie kosztuję dużo a może się okażę że nie musisz wydawać na sondę.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 42 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 19:36
no ja właśnie byłem na stacji z miesiąc temu, ale sprawdzałem spaliny na nie do konca rozgrzanym silniku i wtedy spaliny miałem delikatnie za wysokie, ale myślę, że to mogło być właśnie przez to, że nie był rozgrzany roverek:) bardzo niepokoił mnie ten dym, ale skoro roverki tak mają jak są zimne to chyba narazie odpuszczę sobie tą sondę:) a zimówki mam jeszcze w garażu:P z zachodu polski jestem wiec jeszcze sniegu nie miałem okazji oglądać w tym roku:) dzięki wszystkim za pomoc:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum