Witam, jestem nowym świeżo upieczonym właścicielem tego samochodu. Jest to również mój pierwszy samochód
napaliłem się trochę na jego zakup nie sprawdzając dokładnie stanu technicznego.
Od początku użytkowania coś pukalo w prawym przednim kole, okazało się że to tuleje od wachacza, w oczekiwaniu na sprowadzenie ich (oczywiście części do rovera rzadko są na stanie w sklepach) znajomy skrzętnie zaczął oglądać sobie podwozie mojego nowego cacka.
Otóż silnik od spodu ma jakieś mocowanie, znajomy określił to jako "łapa" wiem że to nie fachowe stwierdzenie ale on nigdy nie robił przy roverach i mówi że taki sposób mocowania spotyka się tylko przy dużych silnikach, ten uchwyt z jednej strony jest mocowany do silnika jak dobrze pamiętam za pomocą śrub natomiast z drugiej strony jest coś w rodzaju chyba tulejki z jakąś gumą w środku ktora ma amortyzować prace silnika. Ta guma jednak jest już calkiem wybita i uchyt ten jest ruchomy co powoduje dodatkowe wibracje.
Mam prośbę do starszych użytkowników tego samochodu czy możecie mi pomóc w nazwaniu tej części abym mógł ją zamówić, czy też może zna ktoś jakieś fajne strony www ze schamatami podwozia itp z dokładnym opisem części?
będę wdzięczny za każdą pomoc
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez wroblikns Sob Lis 28, 2009 13:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 20, 2009 20:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2009 Posty: 153 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 00:09
dzięki za pomoc, choć jak patrzę na te części na tej stronce to wydaje mi się że to było trochę dłuższe niż tu na zdjęciach. popatrzę jeszcze na to z bliska w kanale i napisze co i jak
znalazłem odpowiednią część
dzięki wielkie za pomoc
[ Dodano: Sob Lis 28, 2009 00:09 ]
odświeżam temat
Wymieniłem ową poduszkę zawieszenia silnika oraz tulejki wahacza....
samochód lepiej się prowadzi, jest stabilniej
jednak nadal coś się tłucze w przednim zawieszeniu po prawej stronie....
nie jest to tłuczenie się przy wjeździe w dziurę (bo te skrzętnie omijam) jednak coś puka podczas jazdy po nierównościach..lewa strona bardzo ładnie tłumi i wybiera nierówności natomiast z prawej strony jakby wsadził odważnik 5kg do metalowego pojemnika i potrząsnął nim...a odwaznik obijał się od pokrywki po denko kilka razy...oczywiście odgłos jest wytłumiony....ale jednak uciążliwy,
co to może być? jedni mówią że jakaś guma od amortyzatora a inni że teleskopy do wymiany...
ja się na tym szczerze powiem nie znam...
dopiero zaczynam sie uczyć przy swoim pierwszym samochodzie,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum