Forum Klubu ROVERki.pl :: [R600] Obszycie kierownicy - Warszawa
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R600] Obszycie kierownicy - Warszawa
Autor Wiadomość
thef 

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 20:39   

zuber84cool napisał/a:
thef na pewno w jakiś sposób estetyczny
Tak, tak, mi tylko chodziło o porównanie obszycia z ramionami, a bez ramion. Sam fakt obszycia zawsze da efekt lepszy, estetyczniejszy niż pozostawienie wytartej kierownicy. Jest jeszcze jedna metoda poprawienia estetyki - malowanie kierownicy lakierem do skór. Efekt jest bardzo dobry, jeśli chodzi o wygląd, niestety gorzej z trwałością, bo dość szybko ten lakier (przynajmniej taki jaki ja zakupiłem) się wyciera i operację trzeba powtarzać.

SPAMU¦

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 20:39   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Gonia 

Pomogła: 20 razy

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 02:08   

Gegan napisał/a:
Niby mam jakieś zdolności manualne, ale nie jestem zawodowym tapicerem, tylko niestety perfekcjonistą. Co do grosza, to już się przymierzam do tej operacji i fundusze zostały zarezerwowane.

Znalazłem coś w miare interesującego: http://www.werson.waw.pl/kierownice.php
Ktoś korzystał z ich usług? Godni polecenia?

Tomi obszywał tam kierownicę, ręczny i mieszek dźwigni zmiany biegów.

Efekt:

http://www.roverki.pl/ima...io/cabrio24.jpg

http://www.roverki.pl/ima...io/cabrio17.jpg

http://www.roverki.pl/ima...io/cabrio14.jpg

[ Dodano: Wto Lis 24, 2009 01:52 ]
zuber84cool napisał/a:
thef na pewno w jakiś sposób estetyczny
thef napisał/a:
Pewnie dałoby się coś takiego zamówić podsyłając gościowi kierownicę, żeby stworzył szablon, dając mu np. jakieś pierwsze zamówienie dla kilku osób. W ten sposób szablon taki opłacałoby mu się zrobić, a potem sprzedawać do samodzielnego obszycia, podobnie jak to ma w przypadku kierownic do VW.
no dokładnie,kurczę a jaka satysfakcja gdyby samemu sobie obszyć kierownicę łącznie z ramionami tylko czy facet by na to poszedł(?) chyba że jakiś grupowy zakup...
podsyłam kilka fotek pokrowców do pobrania od użytkowników allegro
Pokrowce

ZTCP Tomiemu zależało na tym, aby wyglądało jak fabrycznie, a zarazem oryginalnie. Chciał aby kolor był w miarę dopasowany do tapicerki, dlatego spędził trochę czasu w magazynie i chodził wybierał skórę z jaką powinni obszyć kierownicę. Nie mnie ważne było, aby projekt był indywidualny. Jak tak czytam ten wątek... to efekt schodzi na dalszy plan... a najważniejsze jest, aby było taniej. Idąc tym tropem niedługo będziecie się licytować, czy lepsze są czerwone osłonki z Tesco, czy niebieskie z Reala :)

No offence...

[ Dodano: Wto Lis 24, 2009 01:55 ]
Jugol napisał/a:
Polecam gościa o nicku z allegro : lukasz334cn , młody, zdolny człowiek, o czym świadczą komentarze i moja kierownica, która jest tego przykładem:

http://picasaweb.google.c...452881556780002

Powodzenia :ok:

Nie obrażaj się Jugol, ale Twoja kierownica chyba mu trochę nie wyszła. Przejście z perforowanej skóry na gładką, powinno być zaraz za wybrzuszeniem na kciuki. Innaczej wygląda trochę jak pokrowiec.

Ponadto nie jest chyba do końca symetryczna...

Ponadto pomimo wielu prób uważamy wspólnie z Tomim, że najlepsza jest oryginalna (skórzana)... a jeśli będzie to model z drewnem... to jednocześnie najładniejsza :)

Niestety Tomi próbował dopasować do Cabrio taką kierownicę z R200 i 400... ale nie pasują :( W kanciakach nie było z drewnem.

A w kwestii założyciela tematu. Na Twoim miejscu poszukałabym kierownicy z limitowanych wersji R600 (n.p. Classic). Montowano tam piękne skórzano-drewniane kierownice z wybrzuszeniem w dolnej części na dłonie. Kierownica taka nie tylko wygląda bardzo fajnie, ale i nieźle leży w dłoniach... ale trzeba się naszukać :)

[ Dodano: Wto Lis 24, 2009 02:08 ]
http://gallery.mg-rover.o...php/photo/14603

zuber84cool 

Rover 600

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 08:41   

Gonia napisał/a:
http://gallery.mg-rover.o...php/photo/14603

a ja ci napiszę że ta kierownica choć ładna
Gonia napisał/a:
z limitowanych wersji R600 (n.p. Classic)
to ni jak w du.. nie pasuje w tym RH600 to ja już wolę swoją obszyć w kolor tapicerki jasny beż,HAWK!

Tomi
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 12:52   

Moim zdaniem pasuje idealnie. Kolor drewna pasuje idealnie do koloru gałki i konsoli centralnej, zaś kolor tapicerki można porównać do koloru mieszka... ale kierownica nie bardzo powinna być jasna. Zbyt szybko się brudzi i wyciera.

czapaja 

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 13:16   

nie uważam, że obszycie z jednego kawałka to głupi pomysł. Jeśli ktoą\ś ma kasę to proszę bardzo może iść i obszyć profesjonalnie. Ja jestem zadowolony z tego co sam zrobiłem;)

benola 

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 13:31   

Popieram "czapaja" i satysfakcja,że samemu coś się zrobiło.

Gegan 

Rover 600

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 16:25   

Ok. Przekonaliście mnie do samodzielnego obszycia kierownicy. Nabyłem pasek skóry na którejś aukcji Allegro (oczywiście przysłali mi perforowaną, choć chciałem gładką, ale już nie chciało mi sie nawet odsyłać).
Akurat mam trochę świątecznego lenistwa i mógłbym to zrobić dziś, jutro...
Mam teraz prośbę o drobną podpowiedź... Może mi ktoś powiedzieć Gdzie są te wspomniane śrubki od poduszki (podobno 2 torxy od tyłu). Próbowałem coś wymacać, ale cienko mi idzie.

Z góry dzięki.

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 16:25 ]
Ok. Poszukałem, znalazłem.
Są pod zaślepkami po bokach kierownicy. Szukałem po prostu w złym miejscu... z tyłu.
Jutro biorę się za obszywanie.

staf 

Rover 75

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 16:34   

Gegan, Nie namawiam cię do rezygnacji z własnoręcznego obszywania kierownicy :smile:
Tak na marginesie powiem, ze w Płocku koszt takiej imprezki z ich materiałem to 100pln.

Gegan 

Rover 600

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 19:56   

staf, Ja tylko mówię, że mnie przekonaliście DO WŁASNORĘCZNEGO obszycia :)
To bardzo tanio tam w Płocku. Ja znalazłem jedną firmę, gdzie obszycie (szwem jodełkowym) i skórą czarną kosztowało chyba 319zł...
Pewno będę niezadowolony z efektu, bo mnie szczegóły wkurzają, ale może będzie ok. Zobaczymy.
Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 19:56 ]
Sorry, że tak wiercę temat, ale tak na sucho sobie wyobraziłem całą procedurę i mam wątpliwości tylko do jednej rzeczy...
Co z akumulatorem? Po ponownym podłączeniu będzie trzeba coś zrobić? Jakieś jazdy z alarmem, immobilizerem? Coś to za pięknie się układa, żeby uwierzyć, że podłączę kabelki, odpalę i pojadę...

staf 

Rover 75

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 20:00   

Gegan, Mombrey Obszywał kierownice, siłą rzeczy ja zdejmował. Ja swoją również zdejmowałem bez odpinania aku. U ciebie nie wiem.
Poszukam gdzieś o tym było pisane.
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=41500

benola 

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 20:08   

Sam obszywałem swoją kierownicę bez wymontowywania.Trochę zabawy i kombinacji z igłą,ale efekt ok.Powodzenia.

filo 

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 20:39   

Gegan, jak byś kierownicę ściągał to może się przyda kilka :foto: ...

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 20:39 ]
Gegan napisał/a:
Sorry, że tak wiercę temat, ale tak na sucho sobie wyobraziłem całą procedurę i mam wątpliwości tylko do jednej rzeczy...
Co z akumulatorem? Po ponownym podłączeniu będzie trzeba coś zrobić? Jakieś jazdy z alarmem, immobilizerem? Coś to za pięknie się układa, żeby uwierzyć, że podłączę kabelki, odpalę i pojadę...

Jedyną rzeczą jaką będziesz musiał zrobić to ustawienie godziny na zegarku i stacji w radiu jak nie ma pamięci...
Po odpięciu akumulatora zaleca się odczekać około 10 minut zanim zaczniesz majstrować przy poduszce a konkretnie zanim odłączysz żółtą wtyczkę...

Gegan 

Rover 600

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 21:34   

Dzięki. Zaczynałem się stresować akumulatorowymi niespodziankami.

Dzięki również za zdjęcia. Teraz przynajmniej wiem czego się spodziewać w środku :)

Odpowiedz do tematu