Czesc wszystkim mam maly problem z moim roverkiem dlatego zwracam sie do was o pomoc.
Wczoraj probowalem podlaczyc sobie w swoim roverku tube z wzmacniaczem(juz wczesniej montowalem ten sam sprzet do bravy)wszystko dzialalo przez okolo 2 minut kilka razy przekrecilem stacyjke i po chcwili zobaczylem ze kontrolka od alarmu sie zaczela palic mimo to ze ja siedzialem w samochodzie wiec wlozylem kluczyk do stacyjki a tu....Pi...Pi....Pi...
i w tym momencie moj samochod umarł:(?Co sie stalo i jaka byla tego przyczyna nie mam pojecia jedyne co wtedy zrobilem to odlaczylem jeden z kabelkow od radia i na moment akumulator:/ ma ktos pomysl co sie moglo stac?mam nadzieje ze dosc precyzyjnie opisalem przbieg wydarzen .Aha i jeszcze jedno do samochodu nie posiedam pilota ani 4 cyfrowego kodu jesli by ktos pytal:/ WIELKIE DZIEKI ZA POMOC!
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 15:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czyli miałeś wycięte immo w samochodzie! Prawdopodobnie przy instalacji audio zrobiles jakies spiecie lub byc moze jakis kabel odciety gdzies sie styka i immo powrocilo
sprwadz cała instalacje elektryczna tam gdzie grzebales
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jeśli po otwarciu auta kluczykiem i po wlozeniu go do stacyjki nie mozesz odpalic auta tylko slyszysz pik pik pik to na 100% jestem pewien! A czy rozrusznik w ogóle kręci????
Podejrzewam że immo było odcięte na masie i teraz może gdzieś sie styka i sie uaktywniło!
Takie moje zdanie
hmmm.....bylem teraz w samochodzie ale dotykalem kable (z tylu za radiem)bo w sumie to tylko tamcos ruszalem ale niec nie zadzialalo;/;/;/mysle ze to musi raczej jakis mechanik zobaczyc bo ja to niemam o tym pojecia jedyne co jeszcze robilem to przeciaglem kable przez dlugosc zsamochodu zeby podlaczyc do wzmacniacza......a gdzie wogole znajduje sie immo? mozno go o tak sobie zobaczyc czy to jest raczej skomplikowane?? Aha rozrusznik ani nie "mruknie";/
Dzieki stary a co to jest "rave"?sory za takie moze i dla ciebie glupie pytania ale nie mam pojecia co to jest .Aha jeszcze jedno to dzialalo do momentu kiedy zaczelem wlaczac i wylaczak zaplon zeby sprawdzic czy radio pamieta stacje.moze to byc dla ciebie istotne;/(i dla mnie)
Hehe wlasnie.....:)wiesz po podlaczeniu systemu nie odpalalem samochodu tylko wlaczalem zaplon ale wiem napewno ze tedy nie piszczalo mi w samochodzie i ogolnie byly normalne objawy wlasnie sie zaczel zastanawiac czy moze sie cos przy stacyjce nie odlaczylo.....jest taka mozliwosc??wsumie to kabel od immo musi chyba isc do stacyjki czy sie myle?;>
mylisz sie Immo po prostu blokuje rozrusznik. Przerywa obwód i daje ci sygnał dzwiękowy! więc jesli przełączsz stacyjke na pozycje 3 i słyszysz pikanie lub brzeczenie to znaczy ze immo sie uzbroilo a stacyjka jest zdrowa!
Mozesz spróbować odłączyć aku na dłuższy czas (1 godzina minimum) ale wątpie zeby pomogło
wlansnie nie pomoglo cala noc byl odlaczony;/;/hmmm wiec co nie dalej zostaje??jakies pomysly?? czy to moze byc trudne do zrobienia ?Aha i moge poprosic o ten link z rave?:)
avantura, a czy przy montowaniu radia miałeś odłączony akumulator?
jeśli tak, to immo było wyłączone kodem, i teraz się uaktywnilo znowu...
poszukaj w papierach, może masz gdzieś zapisane te 4 cyferki
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie chce się kłócić ale jak u siebie sprawdzałem to jak uruchomie silnik przez wprowadzenie kodu to jak zamkne samochod kluczykiem to i tak pozniej musze na nowo rozbrajać immo...
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 12:33
No to teraz jest problem - o ile odblokowanie rozrusznika nie jest problemem o tyle zabezpieczenie zapłonu tak łatwo nie da się obejść. Pozostaje kilka wyjść:
- komputer - wyciągnięcie kodu imo i/lub dokupienie i wprogramowanie pilota
- kontakt z poprzedmin właścicielem z pytaniem o kod i piloty
- kumaty elektryk/elektronik samochodowy i wycięcie całkiem imo.
No i ostatecznie jeszcze można kupić komplet - ECU + mod alarmu +piloty z innego autka i wymienić komplet.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum