Forum Klubu ROVERki.pl :: 1,5m
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1,5m

półtora metra...
Autor Wiadomość
xROnx 

MG ZT

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 10:58   1,5m

http://www.youtube.com/watch?v=v3IEJzciW-U :roll:

SPAMU¦

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 10:58   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

azer 

Rover 25

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 11:08   

Pomysł sam w sobie niczego sobie, jednak czym oni się różnią niszcząc cudzą właśność od tych co źle stoją :?:

Na szczęście w Poznaniu ludzie parkują w miare normalnie i mi ten problem nie przeszkadza, jednak jak widzę niektóre zdjęcia ze stolicy to aż nie chce się wierzyć.

PTE 

Rover 25

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 11:39   

To farba zmywalna. Szkoda taka sama jak w przypadku ochlapania błotem. Chyba że koleś podrapał karoserię wałkiem, na którym był piach z chodnika.

Markzo 

Rover 75

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 13:26   

a jak ktoś stanie 1,4m od ściany to pieszemu juz korona z głowy spadnie i trzeba auto farbą opierdolić? czy nawet 1m? trzaskam z buta troche km po Rzeszowie i czasami ktoś stanie troche więcej na chodniku ale no bez jaj...wsadził bym mu ten wałem w :dupa: i zapytał czy czuje te 1,5metra... żal.pl

Mayson 

Rover 600

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 13:38   

Z jednej strony... byłem świadkiem, jak babka z wózkiem musiała cofnąć się kilkadziesiąt metrów i wjechać na ulicę, aby móc przejechać. Z drugiej strony na to co oni robią też jest paragraf... Po to mamy służby porządkowe (Policja/Straż Miejska), żeby nei musieć samemu wymierzać sprawiedliwości. Od tego krok do linczu...

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 13:46   

Ja myślę, ze jeśli nikomu nie porysowali auta to dobra inicjatywa. Pieszy zawsze sobie jakoś poradzie ale osoba niepełnosprawna? Zwróć Markzo uwagę, ze na niektórych autach zaparkowanych przodem do budynku linia wchodzi na maskę i szybę to ile zostaje miejsca 50cm? Myślę, ze jest to raczej sposób zwrócenia uwagi kierowcą niż wymierzanie sprawiedliwości bo nikt nikomu blokady nie zakłada ani nie wypisuje mandatu. Piszesz Mayson o straży miejskiej, ta formacja ma to do siebie, ze zazwyczaj zajmuje się tym co nie potrzeba, a podejrzewam ze wystarczyło by aby co kilka dni pogonili najbardziej blokujących chodniki kierowców aż wkoncu nauczyli by się zostawiać troszkę więcej miejsca...

Mayson 

Rover 600

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 13:55   

Pływak napisał/a:
podejrzewam ze wystarczyło by aby co kilka dni pogonili najbardziej blokujących chodniki kierowców aż wkoncu nauczyli by się zostawiać troszkę więcej miejsca...

Dokładnie. Dlatego powinno się dzwonić na Straż Miejską z prośbą o interwencję. Jeśli Straż to olewa, można pisać do nich pisma i skargi do Urzędu Miasta na działanie SM. Moim zdaniem wszystko da się załatwić, a chyba każdy wie jak kończą się przypadki samodzielnego wymierzania kary (np. lincz we Włodawie - wszyscy wiedzą, że ludzie mieli rację ale za swój czyn wszyscy płacą do dziś).

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 14:00   

Z tym małym wyjątkiem , ze tu nikt nikomu krzywdy nie wyrządzi oczywiście jeśli tak jak napisałem wcześniej nie został uszkodzony lakier bo sama farba przypomina mi barwnik którym są wypełnione kulki do paintball'a czyli barwnik spożywczy zupełnie nieszkodliwy i ekologiczny. Co innego gdyby przeszli z piłą i poprzecinali samochody tak aby zostało 1,5m ;)

Mayson 

Rover 600

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 14:16   

Pływak napisał/a:
Z tym małym wyjątkiem , ze tu nikt nikomu krzywdy nie wyrządzi

Właściciel auta może sobie po prostu nie życzyć, aby ktoś dotykał jego rzecz. Choćby koszt myjni, to już szkoda. Tak jak obsikiwanie kół przez psy - niby pierdoła ale mnie szlag trafia, że ktoś psa nie umie przypilnować i ten leje na moją rzecz. Gdyby przyłapała ich Policja lub SM, to na bank nie uszłoby im to płazem. Tym bardziej przesadzili, że jechali nawet po tych autach, co wystawały na kilka cm. Takich formalistów to odstrzelić :evil:

Papaa2 

Rover 200

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 18:49   

Mayson napisał/a:
Takich formalistów to odstrzelić :evil:

Mayson, ale czasami a nawet czesciej sie zdarza, ze jak raz mu puscisz cos plazem to potem naciaga to zaufanie... Wiesz jak to jest ze dasz palec to cala reke wezmie... Ludzie sa zachlanni i tego nie da sie w sposob kulturalny zmienic - uwierz mi probowalem i konczylo sie na slowach: zamknij sie, co Ty wiesz lub dajze spokoj... Wiec ja jestem za taka inicjatywa :-D zwlaszcza ze jak juz ktos apisal to wyglada na produkt malo szkodliwy dla lakieru samochodu

BetJar 
Klubowicz

Wysłany: Sob Lis 28, 2009 22:35   

Papaa2 napisał/a:
zwlaszcza ze jak juz ktos apisal to wyglada na produkt malo szkodliwy dla lakieru samochodu

I co z tego !
Mayson napisał/a:
Właściciel auta może sobie po prostu nie życzyć, aby ktoś dotykał jego rzecz.

Od tego jest Policja lub SM, a nie jakiś psi syn z wałeczkiem.
Osobną sprawą jest kultura kierowcy.
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest

Papaa2 

Rover 200

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 13:57   

BetJar napisał/a:
Od tego jest Policja lub SM, a nie jakiś psi syn z wałeczkiem.

bylem kiedys swiadkiem jak a najdluzszej w szczecinie ulicy na chodziku jest pas dla rowerzystow oczywiscie blizej kraweznika i jezdni... I zaraz za chodznikiem bylo przedszkole, korty tenisowe i lodogryf... Stoi jak byk zakaz zatrzymywania sie i postoju a za kazdym razem gdzy tamtedy ide stoja minimum 3 auta na pasie dla rowerzystow... Co widzialem... Ktoregos razu jadacy rowerzysta zatrzymal sie i zadzwonil do SM... Powiedzieli ze nie przyjada bo to ormale w tym miejscu wiec zaczal sie z nimi klocic przez telefon... podsluchalem ta rozmowe... Wiesz jak sie skonczyla?... zaczal robic zdjecia tym pojazdom i uprzedzil kierowce jednego bo akurat sie zatrzymywal to uslyszal zeby sie "je*al i ch*j mu moze zrobic"... rowerzysta zdjecia zrobil i wyslal je do SM od tamtej pory nic sie nie zmienilo... Wiec nie zawsze warto liczyc na sluzby porzadkowe a jak czegos nie stracisz to tego nie docenisz i nie wiesz ze robiles zle...

faecd 

Rover 400

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 17:27   

a mi sie podoba:)

prawo to jest prawo, przekroczysz predkosc o 10-20km dostajesz mandat. I nie ma co sie pluc czy komus korona z glowy nie spadnie czy spadnie.

U mnie na uliczce chlopak sasiadki, buchnal jej dziecko i czasami zajezdza swoja jeb*** Mareą prosto pod moje okna zostawiajac 60cm luzu. I to piepszony nie stanie pod tej laski oknami tylko pod moim!

Skoro policja nic nie dziala to taka akcja tymbardziej jest potrzebna! farba zmywalna szkoda zadna a moze delikwent sie nauczy.!

Pamietajcie, nie znajomosc prawa nie zwalnia od nieprzestrzegania!

[ Dodano: Nie Lis 29, 2009 17:23 ]
Papaa2 napisał/a:
Stoi jak byk zakaz zatrzymywania sie i postoju a za kazdym razem gdzy tamtedy ide stoja minimum 3 auta na pasie dla rowerzystow
ja bedac rowerzysta bym sie rozpedzil i stracil noga czy kierownica wszystkie lusterka!

temu gosciowi co mi chodnik blokuje pod oknami tez ktoregos razu pod wieczor z buta lusterko potraktuje, moze sie nauczy!

[ Dodano: Nie Lis 29, 2009 17:27 ]
albo inaczej, nastepnym razem zobacze owa MAREę pod oknem, drukne mu wyciag z prawa drogowego o 1,5 m dla pieszego i dopisze "Nastepnym razem tu staniesz to nie bedziesz mial lusterka" i karteczke ladnie wydrukowana za wycieraczke!:)

mcjg 

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 17:38   

Niszczenie mienia nie wchodzi w rachubę, ale mała i akcja uświadamiająca owszem. Zamiast urywania lusterek można na szybę czołową nakleić informację o powodzie umieszczenia takiej naklejki. Dwa razy w tym miejscu nie stanie a nic nie będzie zniszczone tylko trochę pracy włożonej w usuwanie naklejki.
Informowanie straży miejskiej nie zawsze ma sens bo zanim przyjadą, jeżeli już przyjadą, to dawno tego kogoś nie ma. Czas reakcji służb miejskich to w Krakowie ok 2 godz.

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 18:53   

faecd napisał/a:
ja bedac rowerzysta bym sie rozpedzil i stracil noga czy kierownica wszystkie lusterka!

temu gosciowi co mi chodnik blokuje pod oknami tez ktoregos razu pod wieczor z buta lusterko potraktuje, moze sie nauczy!

na to tez sa paragrafy ...

jak ktos robi zle to ty musisz gorzej >? nie nieszczy twego mienia parkujac pod oknem, to znaczy ze ty muszisz lamac lusterka ?

O_o smutne :/

des 

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 20:59   

maniaq napisał/a:
nie nieszczy twego mienia parkujac pod oknem,
Ale np. utrudnia innym poruszanie się.
Można np. pożyczyć tablice rejestracyjną. Wtedy przecież nic mu nie uszkodzimy.
Jak mi próbowali wyrwać blachy bo jestem "na obcych numerach" to się bardzo szybko nauczyłem parkować gdzie indziej. Wcześniej zdarzyły się obicia, zarysowania itp.

faecd 

Rover 400

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 21:15   

ot taka mala barbazynska sprawiedliwosc;)

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Pon Lis 30, 2009 00:48   

kazdy keidys zostal dotkniety jakas niesprawiedliwoscia, auto zastawili, porysowali, pod oknem muze grali ipt itd,

ale czy to powod by w druga strone podawac chamstwo dalej ?

ktos w koncu musi byc madrzejszy ? nie ..? aha , no tak.... lepiej polamac lusterka pomalowac auta...

tylko nie wracajcie tutaj sie wyzalic, jak WAM ktos cos zrobi... bo uwazal, ze zaparkowaliscie o 10 cm za blisko czy za daleko ...

faecd 

Rover 400

Wysłany: Pon Lis 30, 2009 00:52   

maniaq, na razie tylko rzucilem propozycje:) zauwaz, ze dopuscilem mozliwosc taka:

"albo inaczej, nastepnym razem zobacze owa MAREę pod oknem, drukne mu wyciag z prawa drogowego o 1,5 m dla pieszego i dopisze "Nastepnym razem tu staniesz to nie bedziesz mial lusterka" i karteczke ladnie wydrukowana za wycieraczke!:)"

co do zalenia sie przerysowaniami, to ja sie raz zalilem ale zaparkowalem normalnie na parkingu, jak kazdy inny wracam a tam niespodzianka:P

maniaq napisał/a:
ze zaparkowaliscie o 10 cm za blisko czy za daleko

w przypadku przepisu o 1,5m na chodniku dla pieszych daje przedzial 1,4-1,6m a ja pisalem, ze gosc zostawia raptem 60 cm!!! to jest dopiero chamstwo!

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Wto Gru 01, 2009 00:10   

faecd napisał/a:
na razie tylko rzucilem propozycje:) zauwaz, ze dopuscilem mozliwosc taka...

laskawie z twojej strony ze dopusciles ;) ale pojawienie sie tej pierwszje mozliwosci wydaje mi sie mniej fajne O_o

faecd napisał/a:
w przypadku przepisu o 1,5m na chodniku dla pieszych daje przedzial 1,4-1,6m a ja pisalem, ze gosc zostawia raptem 60 cm!!! to jest dopiero chamstwo!

nie miescisz sie w 60 cm przejsciu ? to sie nazywa brak kultury - fizycznej :D ;)

chodzi mi tylko o to ze te wszystkei radykalne pomysly sa po prostu odreagowaniem , jak komentarze na onecie czy wp :rotfl:

zejdzmy na ziemie, skoro wiesz kto ci podjezdz pod okno, mozesz do niego podejsc i powiedziec zeby tego nie robl, albo robil inaczej... ludzka rzec pogadac :D

Odpowiedz do tematu