Wysłany: Sob Gru 05, 2009 19:36 [R75] Płyn do chłodnic - jaki?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym uszłyszeć zdanie eksperów od roverków dotyczące stosowania płynu chłodzącego.
Jaki najlepiej stosować w r75 i jak wymienić przed nadejściem mrozów.
Dotychczas miałem "niebieski" Petrygo. Z powodu stałych wycieków po wymianie krućca przy bloku silnika mechanik zalał mi "czerwony" chyba też Petrygo. Niestety znów mam stopiowe ubytki w zbiorniku wyrównawczym. Mechanik straszy mnie nieszczelną pompą wody - podobno przypadłość tych silników...
Chciałbym uzupełnić ubytki ale przez te zmiany nie wiem w końcu jaki płyn zalać. Myślę o wymianie całego płynu...
Dziękuję za opinie.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 02:23, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 19:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 19:49
Ja zalałem Prestone.
Co do Twoich wycieków to niech dobrze się przyjrzy czy czasami nie leci z obudowy termostatu. Jeżeli był kiedyś wymieniany to może jest za słabo przykręcony. Miałem tak samo. Na początku wydawało mi się że to z pompy, a to z obudowy termostatu. Termostat jest nad pompą i jak cieknie to leci po obudowie, dokładnie na jej skręceniu z obudową i wydaje się że to pompa cieknie.
[ Dodano: Sob Gru 05, 2009 19:49 ]
STP podobno też dobry.
leklisek, W związku z tym, ze masz stałe ubytki przeczytaj to: http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#78
A co do płynu.....koledzy powyżej napisali juz chyba wystarczająco dużo.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum