witam
mam pytanie odnośnie wymiany filtra paliwa w dieselku.jak to zrobić krok po kroku? czy trzeba będzie odpowietrzać układ paliwowy? na co generalnie trzeba uważać żeby póżniej nie biegać po warsztatach
1. zdjąć weżyki i zdemontować stary filtr
2. założyć nowy filtr i założyć wężyk od zbiornika
3. podłozyć szmatkę pod wylot z filtra i gruszką podpompować aż zacznie lecieć paliwo z wylotu filtra
4. założyć wężyk idący do pompy wtryskowej.
5. odpalić auto
Można też założyć filtr a później odkrecić śrubkę odpowietrznika o góry filtra i napompować gruszką paliow aż zacznie wylatywać przez śrubkę, następnie dokręcić i gotowe
ja mienialem ostatnio filtr paliwa,robiłem tak jak piszecie ,ale nie wiedzialem ze trzeba dolna plastikowa nakretke dokrecic ,i autko mi gaslo a paliwo wialo dołem , ale dokrecilem i jest ok
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 22:20
wiecho65 napisał/a:
ja mienialem ostatnio filtr paliwa,robiłem tak jak piszecie ,ale nie wiedzialem ze trzeba dolna plastikowa nakretke dokrecic ,i autko mi gaslo a paliwo wialo dołem , ale dokrecilem i jest ok
Zasadniczo zawsze jest dokręcona gdy wyjmuje się filtr z pudełka, no ale być może ktoś wcześniej oglądał tą sztukę i się pobawił PS>Ten dolny korek służy do spuszczania wody, która odkłada się w filtrze, szczególnie w zimie, jako cięższa od paliwa. polecam korzystać od czasu do czasu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum