Wysłany: Pią Gru 11, 2009 01:04 [R618] Ściąga w lewą stronę
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Wtam mam następujący problem. Podczas jazdy ściąga mi samochód w lewą stronę. Byłem już na ustawieniu geometrii i zbieżności i tu jest juz dobrze.
Oto co już sprawdziłem/wymieniłem: górne wahacze, sworznie w dolnych wahaczach, końcówki drążków kierowniczych oraz amortyzatory, wyprostowałem i wyważyłem felgi felgi, kupiłem nowe opony. Ostatnio zauważyłem że mam także krzywy lewy drążek kierowniczy - i tu tkwi problem, ponieważ zamawiając zgodnie z katalogiem czyli część z firmy 555 (model I34004) drążek ten nie pasuje. Po pierwsze u mnie średnica obu gwintów wynosi 14mm a skok gwintu 1,5, a w tym 555 śr.12mm i skok 1,25. Czy ktoś wie jaki drążek będzie do mnie pasował? przeglądając internet mój jest bardzo podobny do tego - LEMFÖRDER 15436.
Kolejna sprawa to czy możliwe jest ustawienie w R618 kąta pochylenia koła. Pytam ponieważ przy ustawianiu geometrii nic takiego nie było robione, ale kiedy byłem u znajomego to sprawdził mi pochylenie kół. Co się okazało? Że prawe jest odchylone 2mm od pionu do wewnątrz, a lewe 3mm na zewnątrz. Sprawdzałem w RAVE i tam norma to 0 + 1'. Czy to znaczy że koła powinny być odchylone na zewnątrz czy do wewnątrz? Któro koło jest ze złym kątem i co może być tego przyczyną. Sorki że tak chaotycznie. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 07, 2011 22:34, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 01:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kolejna sprawa to czy możliwe jest ustawienie w R618 kąta pochylenia koła. Pytam ponieważ przy ustawianiu geometrii nic takiego nie było robione, ale kiedy byłem u znajomego to sprawdził mi pochylenie kół. Co się okazało? Że prawe jest odchylone 2mm od pionu do wewnątrz, a lewe 3mm na zewnątrz. Sprawdzałem w RAVE i tam norma to 0 + 1'. Czy to znaczy że koła powinny być odchylone na zewnątrz czy do wewnątrz?
Pytasz o koła tylne? W tylnych także reguluje się zbieżność. W manualu do Accorda `94 od strony 585 zaczyna się dział o ustawianiu geometrii kół. Skoro piszesz, że coś nie zostało zrobione, a drążek z katalogu nei pasuje, tzn. że możesz mieć przestawione zawieszenie od wypadku albo wielkiej dziury w asfalcie. Sprawdź wg schematu geometrię wszystkich kół, najlepiej w innym warsztacie.
[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 05:56 ]
sila napisał/a:
Ostatnio zauważyłem że mam także krzywy lewy drążek kierowniczy - i tu tkwi problem, ponieważ zamawiając zgodnie z katalogiem czyli część z firmy 555 (model I34004) drążek ten nie pasuje
No skoro jest krzywy, to ma przestawione mocowania, więc normalne, że nowy, niepogięty nie pasuje...
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
witam dziekuje za tak szybką odpowiedź.
Chodzi mi o przednie koła. Tył mam ustawiony dobrze.
W sprawie tego drążka. Pisząc że nie pasuje chodziło mi o to, że jest zupełnie inny niz ten który był zamontowany, są inne średnice gwintów, gwint wewnątrz jest krótszy i ma inny skok (a zgięcie jest od zewnątrz), oraz to "jabłko" czy jak to się fachowo nazywa (ta kulka , coś jak w sworzniu u mnie jest razem z gwintem zewnętrznym, a w tym co zamówiłem wg katalogu - z gwintem wewenętrznym).
A co z tym pochyleniem przednich kół?
Czy żeby ściągnąć manual od hondy to trzeba się zarejestrować na ich forum?
jest zupełnie inny niz ten który był zamontowany, są inne średnice gwintów, gwint wewnątrz jest krótszy i ma inny skok (a zgięcie jest od zewnątrz), oraz to "jabłko" czy jak to się fachowo nazywa (ta kulka , coś jak w sworzniu u mnie jest razem z gwintem zewnętrznym, a w tym co zamówiłem wg katalogu - z gwintem wewenętrznym).
To może być przyczyna ściągania. A drążek z drugiej strony taki sam? Podjedź do konkretnego mechanika, co wyjaśni sprawę. W końcu tu jest forum i nikt organoleptycznie nie weźmie się za Twoje auto.
Poniżej po kolei strony z tego manuala, możesz druknąć i dać komuś, kto będzie robił zbieżność, niech zrobi wg sztuki
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum