Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 16:13
kerbi, to pykanie to pompka webasta, o ile mi wiadomo jest ona tłoczkowa i to dlatego. Sprawdź nie rurkę, ale spaliny które wyrzuca. Jeśli leci ciepłe to masz wszystko ok.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 16:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 16:21
Wielkie dzieki za pomoc jutro sprawdzę czy lecą ciepłe spaliny. Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło czy po wyłączeniu samochodu webasto powinno jeszcze chodzić (jakieś 35-45 sek.)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 16:28
Ja zanim nie skorzystałem z wyżej cytowanej podpowiedzi kol.Rowana dotknołem tej błyszczącej rurki..... Dobrze, że zrobiłem to ostrożnie - była baaaardzo gorąca A webasto po wyłączeniu silnika powinno chodzić jakiś czas
Widzę, że się spóżniłem
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 20:01
No więc sprawdziłem tak jak koledzy mówili. Oto moja sytuacja, gdy uruchomię silnik włącza się webasto charakterystyczny gwizd ale chwilę później się wyłącza po przejechaniu ok 1,5 km wysiadam słychać gwizd wkładam rękę pod wylot rurki webasta leci w miarę ciepłe powietrze ale nie gorące trwa to ok 45 sek i się wyłącza (silnik cały czas pracuję) czy tak ma być czy coś jest walnięte (na tym oscinku wskazówka poszła lekko do góry)
Odświeżę temat.
Dzisiaj (temp. 8st.) załączyło mi się po raz pierwszy webasto. Auto mam od 3 miesięcy stąd to nowość dla mnie. Nie wiem czy to normalny odruch, ale zaczęło mi się dymić spod lewego przedniego koła i lekko spod machy. Okazało się, że topiła się guma na grubym wężu od chłodnicy, która dotykała rurki wydechowej od webasto.
U Was też dotyka ona tej rurki? Czy to normalne, że była aż tak bardzo gorąca? (dotknąłem i nie mam linii papilarnych na 2 palcach )
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 08:39
to jest rura wydechowa z webasto i ma być gorąca tak samo jak moze sie dymić na biało (para wodna) natomiast napewno nie powinna ona dotykać węża od chłodnicy
Okazało się, że topiła się guma na grubym wężu od chłodnicy, która dotykała rurki wydechowej od webasto.
Miałem to samo. Po prostu zsunęła się rura zamocowana do chłodnicy powietrza.
Wystarczy lekko poluzować opaske, docisnąć wąż do chłodnicy powietrza i dokręcić.
Po tym zabiegu odległość pomiędzy rurką wydechową od webasto i wężem od chłodnicy powietrza wynosi u mnie około 2cm.
(Dodatkowa korzyść to zlikwidowanie ewentualnej nieszczelności układu dolotowego.)
Co do tematu głównego to silnik rozgrzewa się przy temp. zew. około 15-17 st.C po około 10-15km. I później niezależnie od pogody temperatura utrzymuje się ciągle na tym samym poziomie - wskazówka temp. w połowie.
przy jakiej temterarurze powinno się włączać webasto? +5 czy -5? Mi jeszcze w tym roku się nie włączyło. Czy Webasto włącza sie od razu po uruchomieniu silnika czy po jakimś czasie?
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 13:13
Poniżej +5C. Włączy się ok. 1-2 min po uruchomieniu silnika. Najpierw słychać świst, a potem idzie ogień z rury Jak się uruchomi będzie widać dymek przed lewym przednim kołem.
Poniżej +5C. Włączy się ok. 1-2 min po uruchomieniu silnika. Najpierw słychać świst, a potem idzie ogień z rury Jak się uruchomi będzie widać dymek przed lewym przednim kołem.
Dymek nie koniecznie musi być widoczny ale jak przytkasz wlot powietrza u góry webasto to pojawi się dymek.
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 16:56
dukat11 przy obecnych temperaturach zawsze widzę. Parkuję przodem do krawężnika i może dlatego. Na dużej przestrzeni może nie być widać, ale jak ktoś wie gdzie patrzeć to zobaczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum