Wysłany: Wto Gru 15, 2009 16:58 [R216Si] Nie odpala
Witam mam następujący problem z moim roverkiem 216si. Otóż wczoraj odpalił bez problemu jak jechałem do pracy , po wyjściu z pracy przekręcam kluczyk pompka ładuje paliwko i kręcę kręcę i nic.. Kolega próbował mnie na lince też nic. Wkońcu dziś oddałem go do mechanika i sprawdziliśmy :
pompka paliwa
wtryski
wyłącznik awaryjny
rozrząd
Jedyna rzecz jaka przychodzi mi do głowy to komputer , bo to on dawkuje paliwo. Kiedy roverek dostaje w filtr powietrza samostart odpala odrazu a normalnie próbuje próbuje i nie może zaskoczyć . Może miał ktoś coś podobnego u siebie i mi pomoże pozdrawiam serdecznie i proszę o rady .
_________________ Mały ale jary --- tyle o moim 216 :)
Ostatnio zmieniony przez Brt Czw Gru 17, 2009 20:19, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 16:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a sprawdziliście ciśnienie na listwie wtryskowej?
może się zawór podciśnieniowy zawiesił/ uszkodził
jak sprawdzaliście pompkę?? sprawdzaliście ciśnienie, czy tylko czy pompuje?
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
najlepiej chyba wyjąć wtryskiwacze razem z listwa i sprawdzić (kręcąc rozrusznikiem), czy będą podawać paliwo, i czy strumień będzie odpowiedni, jak tak, to przyczyna jest gdzie indziej... nie zalałeś jakiegoś nie pewnego paliwa ostatnio...?
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pompka została sprawdzona na ciśnienie jest ok. Na listwie nie wiem czy było sprawdzane ale po zdjęciu wężyków paliwo idzie .
[ Dodano: Wto Gru 15, 2009 17:46 ]
Co do paliwa to była to pierwsza z przyczyn jaką wyeliminowaliśmy tankuję verve 98 do mojego r .Paliwo zostało całkowicie spuszczone i wlane 10l nowego innego.Nic nie pomogło być może sterownik od komputera wysiadł i wtryski podają za małą dawkę paliwa. Jutro podłącze go pod komputer i może jakieś błędy pokaże. Może ktoś wie czy da radę samemu zresetować komputer do ustawień fabrycznych
No dziś będę wiedział co jest z komputerem dałem do sprawdzenia mojego roverka i zobaczymy co i jak no i najważniejsze jak czytałem w temacie od kolegi dąbek17 czy mój elektronik da radę wykukać jakieś błędy w kompie. Praca silnika przerwana praktycznie w ten sam sposób chodził i nagle nic. Co do iskry i cewki wymieniłem świece ( akurat mialem 4 nowe ) iskra ok na każdej. Czyli kopułka i palec dają prąd a co za tym idzie cewka. Kopułka i palec też ok wymienione w marcu teraz tylko przeczyściłem i jest jak nowy zestaw.Zobaczymy co powie mechanik.Do usłyszenia koledzy
[ Dodano: Czw Gru 17, 2009 14:33 ]
Witam ponownie komputer sprawdzony nie pokazuje błędów, elektryk upiera sie że to cewka i postara się zamienić na inną , gdyż jak twierdzi możliwe że mam słabą iskrę i to dlatego odpala i chodzi np. na plaku jak go zapodam do filtra powietrza. Ja jeszcze raz mam zamiar sprawdzić ciśnienie paliwa i listwę z wtryskami.
[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 14:16 ]
Witam elektronik zdiagnozował cewkę zapł. ma być na jutro ( wiadomo święta ) wiec jak co to opiszę rezultat wymiany pozdrawiam serdecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum