Wysłany: Sro Gru 16, 2009 13:49 [R 220 SDi 99r.] Co to za urządzenie - prosze o pomoc
Witam czy może mi ktoś powiedzieć co to za urządzenie na zdjęciach. Skrzyneczka trochę większa od paczki papierosów i znajduje się obok akumulatora przy czerwonym bezpieczniku. Podejrzewam , że ona jest odpowiedzialna za awarię mojego auta (Rover 220 Sdi Hatchback 99r 2.0 TD ). Awarię tą opisałem tutaj:
Kod:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=49016
. Skrzynka ta przy przekręceniu stacyjki klekocze w środku i podejrzewam , że może być uszkodzona. Chciałbym ją wymienić ale nie wiem jak się nazywa i co to właściwie jest.
Przypomnę , że moja awaria polega na tym że przy przekręceniu kluczyka nie pokazuję się kontrolka podgrzewania świec . Świece wymieniłem nowe i dalej kontrolki nie widac i auto nie pali .
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 13:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rozebrałem go i widzę , że jeden zwój drucików miedzianych jest koloru zielonego , pozostałe trzy są złotawe. Na zdjęciu tego tak bardzo nie widać ale na żywo jest spora różnica koloru. Czy to może być główna przyczyna tego że auto nie chce odpalić i nie świeci się kontrolka podgrzewania świec?
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 16:03
erixon napisał/a:
że jeden zwój drucików miedzianych jest koloru zielonego
jeden zwój czy cała cewka ?. Przyczyną koloru jest przegrzanie i utlenienie drutu Cu, podczas wyżarzania oporowego. Albo już z takiego drutu wykonano cewkę , albo cewka tak się grzała . Trzeba sprawdzić i wyczyścić styki zwor przekaźników , gdzieś był duży opór przejścia.l
Cały zwój (ten zaznaczony czerwoną strzałką, sam nie wiem jak to się nazywa).
Dodam że przed wymianą nowych świec , stare zostały sprawdzone i 3 świece były zużyte. Może przez to padł ten przekaźnik?
W R220 SDi przekaźnik od świec jest przymocowany do nadkola lewego przedniego koła ... pomiędzy akumulatorem, pompą ABSu i skrzynką bezpieczników ... są tam dwa lub 3 przekaźniki a ten od świec jest na duży prąd (ma dwie nóżki bardziej )
Przekaźnik ów ... podobnie jak lampka świec są sterowane bezpośrednio z komputera silnika. Lampka świec ma to samo zasilanie, co lampka ładowania .. sprawdź bezpieczniki nr 1 i 14 w kabinie auta ... i bezpiecznik nr 5 w komorze silnika i generalnie sprawdź bezpieczniki i masę w aucie ...
Wskazany na zdjęciu sterownik odpowiada za sterowanie rozrusznikiem, pompą wtryskową i jeden to przekaźnik główny ... a jeden jest nieużywany pewnie to ten, co jest zielony a nie złotawy
A i jeszcze jedno ... identycznie z zewnątrz wyglada sterownik klimatyzacji ... ale w R220SDi jest w przeciwległym narożniku komory silnika
A tak w ogóle .... jakbyśta se sciągnęli RAVE to nie byłoby tego tematu ... schematy są pięknie rozrysowane i trzeba po prostu po schematach iść i kolejne elementy sprawdzać
W R220 SDi przekaźnik od świec jest przymocowany do nadkola lewego przedniego koła ... pomiędzy akumulatorem, pompą ABSu i skrzynką bezpieczników ...
No dokładnie z tego miejsca odpiąłem tą czarną puszkę. Sprawdzę jeszcze dokładnie bezpieczniki o których napisałeś. Puszkę (przekaźnik) zamówiłem już ale dogadałem się ze w razie czego mogę mu ją zwrócić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum