Wysłany: Czw Gru 24, 2009 14:36 [R200] Przekładka silnika
Witam,
ostatnio zdarzyło mi się parę nieprzyjemnych przygód, w wyniku których zdecydowałem się na przekładkę silnika. I tu zaczęły się pojawiać pytania natury technicznej. Mój Roverek miał do tej pory silniczek 1.4 75KM. Jest to model z `99 roku. Czy wszystkie silniki wersji K będą do niego pasowały? Czy nie będzie problemów z instalacją np. 1.4 16V z 2003 roku? Skoro już wymieniam silnik, to chciałbym wstawić jakiś mocniejszy. Czy wszedłby np. 1.8 VII? Jakie problemy mogą wystąpić przy przekładce i co trzeba będzie dodatkowo wymienić? Oczywiście interesują mnie też inne silnik (1.4 16V i 1.6) który z nich najlepiej jest zamontować?
P.S. Życzę wesołych świąt wszystkim maniakom Roverów:)
S.T.L.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 14:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Hej jestem właśnie w trakcie zmiany silnika 14. 16v z 97 r na 1.6 16v wyprodukowany po 99 roku, z tego co się dowiedziałem pozostawać muszę ze starego silnika kolo zamachowe, aparat zapłonowy i wałki rozrządu by nie bawić się w zmianę komputera. Co mi z tego wyjdzie zobaczę po świętach. Pozdrawiam.
jeśli chodzi o vvc, to silnik wszedłby, tylko możesz mieć problemy z aparatem zapłonowym, sterowaniem i rozrządem... natomiat wszystkie silniki bez zmiennych faz rozrządu powinny pracowac z Twoim układem sterowania bez większych problemów, tylko skrzynia i sprzęgło może nie przetrzymać (z silnikami 1,8 była montwana skrzynia PG1)
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum