Wysłany: Pią Sty 08, 2010 08:59 Może by tak zabudować
witam
Mam w samochodzie radyjko pionnera, głośniki w drzwiach blaupunkta, tube w bagażniku i wzmacniach blaupunkta (dla mnie gra wystarczająco ). Zastanawiam się czy nie zrobić w bagażniku zabudowy. wykręcić głośnik z tuby i zrobić to jakoś porządnie bo w tym walcu to nie bardzo wygląda
Jakie są koszty takiej zabudowy?? Chodzi tu tylko o głośnik 30cm i wzmacniacz.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 08:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja
no nie ma problemu,
zależy jak chcesz to zrobić, czy masz już jakiś plan bo to nie jest takie proste. wbrew pozorom koszta nie są takie duże...
nie ma różnicy jakiej wielkości głośnik, ja mam otwór na 25tke z czasem możę powiększe go
jak sąjakieś pytania to pytaj pozdro
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Sam chetnie bym zmontowal taka zabudowe ale...mieszkam w Irlandii a tu z dostepnoscia chociazby MGF-u albo plyty wiurowej a o tapicerce juz nie wspomne
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 17:38 Re: Może by tak zabudować
krzysiek9o napisał/a:
wykręcić głośnik z tuby i zrobić to jakoś porządnie bo w tym walcu to nie bardzo
Jak najbardziej wywal tubę, bo z tego dobrego dźwięku nie będzie. Przeniesienia głośnika z tekturowej tuby do mocnej skrzyni z MDFu znacząco poprawi jakość basu (zakładam, że głośnik jest jakiś przyzwoity ). Pamiętaj, że przy projektowaniu skrzyni musisz odpowiednio dobrać jej rozmiar (litraż) do głośnika. Musiałbyś poszukać info jaka obudowa do tego głośnika najbardziej pasuje, lub ewentualnie znaleźć jego parametry Thiele Smalla i samemu wyliczyć obudowę.
Nie mam jeszcze żadnego pomysłu ale nie dość że tuba zajmuje więcej miejsca bo razem ze wzmacniaczem to pół bagażnika zajmuje to jeszcze gra pewnie gorzej niż skrzynia tak jak mówi MaTiX_lama. Myślałem o czymś takim jak Lisus, w tym linku podał. z jednej strony głośnik a z drugiej wzmacniacz i tak na prawde nie tracimy dużo na pojemności bagażnika
to jest najlepszy pomysł, mi więcej miejsca zajęła zabudowa bo podwyżyłem podłogę żeby tam na dół wrzucić dojazdówke itd... bo w kole mam butle gazu...
ale i tak jest więcej miejsca niż jak kiedyś miałem prawie cały bagażnik zajęty poprzednim audio...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
krzysiek9o, tylko nie każdy głośnik się nadaje do takiej zabudowy jak w corsie Tomka gdyż nie każdy będzie grał w tak małym litrażu.
Koszt wykonanie dobrze takiej obudowy to minimum 50zł jak się ma już płytę a jak nie masz płyty to i 100zł może być mało na małą skrzynkę we wnękę.
Ja ponad 100zł wydałem na samą żywicę i mate szklaną do skrzynki około 25l. Z tym że u mnie jest odlew.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 17:52
greg-si,
Cytat:
ten walec
krzysiek9o,
Nie wydaje mi się abyś znalazł jakiekolwiek parametry tego głośnika więc pozostaje Ci albo policzyć ile ma oryginalnie obudowa pojemności jeśli jest to b-r i zrobić to samo. Albo osadzić go w obudowie zamkniętej o pojemności 20-25l.
Z drugiej strony jednak czy na prawdę ma sens robienie zabudowy do tego sprzętu? Raczej nie...
A może rzeczywiście sprzedać to ca mam i kupić jakiś porządny głośnik. Tylko jeszcze musze się zastanowić czy dam sobie rade z tą zabudową. Nie chce podejmować pochopnych decyzji.
to ja podlacze sie z pytaniem
czy zabudowa (skrzynia) jest lepsza z mdf czy z zywicy (jestem w stanie zrbic gruba a nawet bardzo gruba skrzynie z laminatu)
btw wrazie gdyby ktos potrzebowal zywicy i maty walic na pw
mam 2 glosniki niskotonowe o malej srednicy 8"
http://www.caraudioshop.p...-rms-p-112.html
wzmacniacz crunch ktory to ladnie uciagnie
tylko pytanie czy skrzynia ma byc cala i w niej dwa glosniki czy ma byc przedziolona scianka?? (ewentualnie scianka troszke przerwy i scianka)
znalazlem dokladne wymiary skrzyni bass-refleks pod jeden taki glosnik wiec zbudowac takie dwie czy poprostu ma byc cala i podwojic szerokos (bedzie przy siedzeniach wiec po otwarciu bagaznika widze glosniki)
kable mam dietz 20mm (wszystko to w szafie z poprzedniego auta) tylko skrzynie mialem magnata z lipnym jakims wzmacniaczem ale juz sprzedane
kondensator w planach;p
a cos takiego ze zrobie szkrzynie z mdf 19mm i oblaminuje ja od srodka cala dla wygluszenia i moze od zewnatrz dla konserwacji ze tak powiem. pozniej moze ja obszliduje podszpachluje gdzie trzeba dla gladkosci (spachlowki samochodowe tez posiadam jak cos) i moze dobiore sobie kolorku z auta i prysne ja w zieleni lub moze w jakims innym kolorze.
dowiedzialem sie ze port bas reflex ma okolo 15cm dlugosci jaka moze miec srednice i gdzie je mozna tanio dostac??
tu jesr orginalna skrzynia z takim glosnikiem
a wiec jaka moze byc srednica do takiej skrzyni
a i czy skrzynie oddzoelic jedna scianka czy 2 sciankami z przerwa pomiedzy??
borek88, myślę że rurka 75mm będzie ok
jedna płyta wystarczy
ja bym nie kombinowało za mocno. Po swoich doświadczeniach wiem że płyta to płyta. Jak oblejesz całą skrzynkę to gwarantuje Ci że po pewnym czasie złuszczy Ci się gdzieś czy obijesz niechcący, płyta troszkę się rozejdzie i będzie lipa.
No chyba że chcesz zrobić typową pokazówkę wtedy inna sprawa...
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum