Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
zauwazylem ze przy szybszej jezdzie strasznie cos szumi jakby lozyska tak mi sie wydaje.Kiedy skrecam w prawo choc minimalnie bardziej szumi.Tak mialem w poprzednim samochodzie i byly to przednie lozyska.Jak sprawdzic czy na pewno.Jesli tak to jakie koszta lozysk gdzie kupic i czy jest to bardzo trudne.A moze jakas instrukcja.Dziekuje
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 02, 2010 10:19, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 17:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 17:49
Sprawdzenie.
1. Tył
Unieś auto na lewarku i kręć mocno ręką koło. Jak szumi będzie słychać.
2. Przód
Samochód najlepiej podnieść na podnośniku. Uruchomić silnik i jechać na UNIESIONYM samochodzie na 4 biegu. Rozpędzić do około 100km/h. Wcisnąć sprzęgło. Wyłączyć silnik. I słuchać łożysk. Najlepiej tą czynność wykonać w 2 osoby. Auto musi stać pewnie na podnośniku aby nie odjechało do przodu. Sprzęgło po wyłączeniu silnika nadal wciśnięte.
Możesz próbować robić jak w punkcie 1 tylko efekt z przodu będzie mizerny.
czy jestem w stanie w garazu sam wymienic lozyska czy jest to zbyt trudne.Moge wymienic jedno zuzyte czy musze pare tak jak w przypadku amortyzatorow? Nie wiem moze to sugestia.Ale kiedy wracalem z nart zarzucilo mnie na sliskiej i zrobilem baczka.Uderzylem prawym przednim kolem w kraweznik.Moze to od tego uderzenia czy zbieg okolicznosci.Jak myslicie?
ale polozenie kierownicy nie zmienilo sie felga jest prosta nie zuca autem jak jade to chyba polos raczej nie.Do wymiany lozyska trzeba zdjac caly wachacz? Czy ktos to juz robil i wie z praktyki?
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 18:28
Wahacza nie trzeba wyciągać.
1. Ściągamy koło.
2. Odkręcamy nakrętkę mocująca półoś do zwrotnicy i łożyska.
3. Odkręcamy dolną śrubę mocującą wahacz do zwrotnicy.
4. Odkręcamy zacisk hamulcowy.
5. Odkręcamy zwrotnicę od amortyzatora lub cały Macperson - opis http://forum.roverki.eu/v...p=532819#532819
6. Wyciągamy zwrotnicę z łożyskiem.
7. Wewnątrz otworu w zwrotnicy, nad łożyskiem z jednej i drugiej strony są pierścienie zabezpieczające łożysko przed przemieszczaniem się które trzeba zdjąć. Ściskamy do środka specjalnymi szczypcami zakończonymi bolcami.
8. Wybijamy stare łożysko i wbijamy nowe. Najlepiej podjechać do warsztatu i wycisnąć na prasie hydraulicznej.
9. Składamy w odwrotnej kolejności dokręcając nakrętkę na półosi momentem siły 350Nm.
10. Zakładamy koło dokręcając śruby momentem siły 125 Nm.
Ostatnio zmieniony przez apples Sro Wrz 08, 2010 13:42, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 18:52
apples napisał/a:
Brak mi słów na Twoje książkowe odpowiedzi.
apples, to nie są książkowe podpowiedzi , tylko wiedza zdobyta podczas 30 letniej praktyki przy naprawie aut ( także Rovera ) , a jak się ma ona do rzeczywistości to ocenia Koledzy funkcją pomógł.
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 19:06
W sprawach elektronicznych na pewno nie mam zamiaru z Tobą polemizować.
Sprawdzanie ciepła piast i stwierdzanie po tym że łożysko szumi lub jest do wymiany to po 30 latach pracy przy autach byś lepiej tego nie pisał.
Nie wdaję się już w dyskusje.
Mam nadzieję że moja odpowiedz przydała się grota10.
Jeżeli masz coś do dodania pod względem technicznym i praktycznym co by się mogło przydać koledze, a czego ja nie napisałem to wykaż się.
[ Dodano: Czw Sty 14, 2010 19:06 ]
Co do sprawdzenia półośki. Jeżeli mowa o prawej stronie to prędzej sprawdziłbym podporę półosi która jest ułożyskowana. Półoś może się skrzywić. Nie będzie szumieć. Przeguby uszkodzone mogą stukać "strzelać".
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 19:46
Kurcze. Przeczytaj co Napisali. Po złym dokręceniu się grzeje. Wymianie łożyska. Nie jak szumi.
Daj już spokój z RAVE i cytatami innych. Napisz coś od siebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum