Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 84 Skąd: Anglia southampton
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:00 [rover 220 SDi 97r] problem - układ chłodzenia
Nastepne pytanko
Zapaliłwm auto chodził z 1h chłodnica jest goraca waż który idzie od bloku do chłodnicy tez jest goracy ale i miekki,natomiast zbiorniczek wyrównawczy jest zimny. nie działa mi wentylator ani wskaznik temperatury powietrza.no i ciepłe powietrze nie leci do nagrzewania auta
prosze o pomoc
-co sie dzieje???
Ostatnio zmieniony przez thef Nie Sty 17, 2010 22:54, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mi wygląda to na zapowietrzenie.
Gdyby to było zapowietrzenie to odkręcić kapsel zbiorniczka i ponaciskać węże.
Ale może lepiej niech ktoś inny się wypowie.
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:30
moze i całkiem mozliwe gdyz w czoraj była chłodnica wyciagana,
a czy termostat mogłby sie zepsuc?? A może pompa wodna?
gdzie jest czujnik temperatury wody?
[ Dodano: Nie Sty 17, 2010 12:30 ]
Własnie teraz wyszedłem,troszke ponaciskałem waz a tam same powietrze do zbiorniczka syczy-czy tak wyglada odpowietrzenie?? zaóważyłem ze chłodnica u góry jestgoraca a na dole jest zimna.
Jeżeli tą rurką przelewową idzie powietrze, a nie płyn się przelewa i podnosi stan w zbiorniczku to raczej zapowietrzenie. Po naciśnięciu i wypchnięciu powietrza stan płyny powinien się zmniejszyć. Termostat chyba byłby otwarty raczej jak się zepsuje ale nie jestem pewnien.
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 14:30
Zaczełem pompowac tym weżem ale nic z tego,postanowiłem sie przejechac na włonczonym ciepłym ogrzewaczu (ogrzewanie nie działało)Po przejechaniu dosłownie 100m auto sie odpowietrzylo (ciepłe ogrzewanie nagle zaczeło działac) Teraz mam problem z czujnikiem temperatury i wentylatorem-nic z tych rzeczy nie działa.
Jaka moze byc przyczyna w moim modelu?? dzieki Chris83
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 17:00
dzieki
[ Dodano: Nie Sty 17, 2010 17:00 ]
Czy ktos wie gdzie szukac usterki w moim modelu jeslij wentylator i czujnik wody nie chodzi?(bespieczniki sprawdzałem sa dobre)
Prosze o porade
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 18:23
wentylator od chłodnicy nie chodzi
przejechałem około 5 km zaparkowałem auto i otworzyłem maske na zapalony silniku,opserwowałem przez około 30 min i zadnej reakcji od wentylatora chłodnicy
a wskazówka od temperatury na desce nie podnosi sie ( płyn w ogóle sie nie gotuje)
wentylator od chłodnicy nie chodzi
przejechałem około 5 km zaparkowałem auto i otworzyłem maske na zapalony silniku,opserwowałem przez około 30 min i zadnej reakcji od wentylatora chłodnicy
hahahaha.....
Poszukaj trochę na forum informacji o swoim Dieslu
Nie ma lata nie ma gorąca i jak otworzyć maske auta to się nigdy tobie Rover nie zagotuje, możesz czekać cały dzień i się nie włączy Jak chcesz zobaczyć czy działa odłącz kostek od wentylatora i podłącz masę do masy i plus do plusa i zobacz czy sie kreci
Niestety przez takie coś nie zobaczysz czy sie tobie wentylator włączy, jak masz klime to ja włącz i zobacz czy się w tedy kreci. Jak jej nie masz to nie zobaczysz czy dziala. Ja mam ten sam silnik co ty i mi sie do tej pory, o proc włączenia klimy może raz przez 3 lata wentylator włączyć i to było w korku na autostradzie. I trwało to ponad godzinę zanim sie włączył na 3min i potem juz sie nie włączył
Twojego Diesla, tak zwana L-serie jest bardzo bardzo trudno zagrzać. Jeżeli tobie sie w cale nie podnosi wskazówka na desce to pewno czujnik padł i trzeba wymienić, poszukaj parę postów związane z tym gdzie ja tez pisałem i cos znajdziesz bo mi tez padł i sie w prawie w cale nie podnosił wskaźnik.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 18:39
w tej chwili zona pojechała do siostry (ok 20min drogi) praktycznie w cale go nie gasiłem od mojego testowania-kontaktowałem sie z zona i wskazowka jak lezała tak lezy-żadnej reakcji. jeszcze nie wiem co z wentylatorem bo nie mam okazji teraz sprawdzic
goliat, Wskazówka jak na razie mniej ważna jest i auto pracuje jak trzeba i jeździł na razie, a tobie sugeruje czytać i czytać na forum. I w następnym tygodniu kup nowy czujnik i zamontuj i będzie znów działać. Chyba ze kabelek sie przetarł
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
goliat, schematy są wszystkie wszyściutkie w RAVE:
http://www.roverki.wieniawa.net.pl/rave/Rave.iso
jest jeszcze taka opcja, ze masz walniety termostat (albo go nie masz w ogóle) wtedy silnik Ci się będzie dwa dni nagrzewał do normalnej temperatury
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 22:57
Goliat, model Twojego roverka to 200 SDi, ewentualnie 220 SDi, to dwulitrowy diesel i wystarczy jak napiszesz R 200 SDi 97r. lub R 220 SDi 97r., nie wymyślaj jakichś dodatkowych "19TD", bo to tylko robi zamieszanie. Poprawiłem to już we wszystkich Twoich tematach w "Usterkach", następnym razem pamiętaj o tym sam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum