Wysłany: Pią Sty 22, 2010 23:17 Prawo do odszkodowanie za utrate wartości auta po stłuczce
Dzisiaj przeglądałem stare i zakurzone 'newsweek'i 'i znalazlem cos takiego....
Czy takie prawo nadal funkcjonuje ? czasopismo jest z 20.01.2008 wiec minely 2 lata od publikacji.
zapraszam do lektury
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 23:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Oczywiście. Jest jeszcze więcej praw, któe przysługują, gdy jesteśmy poszkodowani, np. zwrot kosztów leczenia, czy wypożyczenia auta, jeśli go używaliśmy do działalności gosp. ... Trzeba tylko być świadomym ich istnienia
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Mi PZU w 600 zrobilo szkode calkowita po uszkodzeniu prawych drzwi obydwu. Efekt? Samochod wyceniony na 6500zl, wartosc "wraku" 2500zl. Do wyplaty 4000zl. (Podalem wartosci zaokraglone) Za 4tys mozna duzo zrobic w aucie
Rzeczoznawca ogladajac auto powiedzial mi: Niestety tutaj bedzie chyba szkoda calkowita.
Teraz pytanie dlaczego niestety?
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Mi PZU w 600 zrobilo szkode calkowita po uszkodzeniu prawych drzwi obydwu. Efekt? Samochod wyceniony na 6500zl, wartosc "wraku" 2500zl. Do wyplaty 4000zl. (Podalem wartosci zaokraglone) Za 4tys mozna duzo zrobic w aucie
Dokładnie - komplet drzwi z lewej strony do 600-ki, to np. na Allegro koszt 200zł + lakierowanie, chyba, że Ci na nim nie zależy albo trafisz pod kolor. Zostaje 3800 w kieszeni
Perez napisał/a:
Teraz pytanie dlaczego niestety?
No to zależy, bo gdy np. uszkodzony zostanie silnik i skrzynia + elementy karoserii, to już nawet 5tys. zł. może być mało, żeby go doprowadzić do stanu używalności, a jeździć się z tym nie da, więc wrak trzeba sprzedać na własną rękę za cenę, którą ubezpieczalnia bierze zazwyczaj z kosmosu... wtedy można stwierdzić; "niestety"
Ale tu znowu pojawia się prawo ubezpieczonego, do zwrotu różnicy w cenie wraku podanej przez TU, a uzyskanej ze sprzedaży Poza tym można próbować odsprzedać wrak samemu TU, za cenę, którą podało; bo niektóre TU prowadzą też skup takowych Wszystko zależy od tego czy znamy swoje prawa
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
no wlasnie chcieli od mnie kupic moja 600 za 2500zl, ale ja podziekowalem, bo wiedzialem, ze
Mayson napisał/a:
na Allegro koszt 200zł
Mayson napisał/a:
trafisz pod kolor
i wtedy mi
Mayson napisał/a:
Zostaje 3800 w kieszeni
i tak wlasnie sie sprawa zakonczyla, tylko zastanawialem sie, czy nie dostalbym wiecej gdyby nie orzekli szkody calkowitej
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum