Wysłany: Nie Lut 07, 2010 20:41 [r200 1.4 8v '98] jaki olej zalac ??
Witam wszystkich.
mam taki problem ze zmiana oleju w swoim roverku. kupilem go niedawno i chce wreszcie wymienic olej, ale nie mam zadnych informacji na temat obecnego zalanego oleju. Co doradzacie, jaki olej wlac, prosze o pomoc. powiem, ze obecny mi nie ubywa.
silnik 1.4 8v
rok 1998
przebieg +/- 160000km
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 20:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli silnik jest w dobrym stanie i nie konsumuje oleju za dużo (max 1 litr pomiędzy wymianami, czyli co 20 kkm, z tego, co pamietam) to na spokojnie można zalać syntetykiem.
Ja, kupiwszy Poldorovera w 2004 roku, dostałem go zalanego półsyntetykiem Lotosa 10W40. Silnik miał przebieg 68 kkm. Od razu zalałem go Lotosem 5W40 pełnym syntetykiem i bezproblemowo, przejeździłem na nim 99 kkm do dnia dzisiejszego i jak silnik nie jadł wtedy oleju, tak nie je do dziś dnia.
A jak silnik jest w złym stanie (pierścienie zakleszczone nagarem, przedmuchy, itd..) to będzie zjadał nawet dwudziestoletniego Selectola 20W40.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum