Wysłany: Sob Lut 20, 2010 21:58 [R416si] Skrzynia i 2 bieg po raz drugi...
Witam
Rok temu posypała mi się skrzynia - nie chciała wchodzić 2 z wyższych biegów - z 1 wchodziła bez problemu. Wymiana oleju nic nie dala. Wymieniłem skrzynie i do tej pory było ok i teraz znów stało sie dokładnie to samo. Kilka tyg temu zmieniłem sprzęgło, skrzynie wtedy zalałem częściowo nowym elfem a częściowo starym olejem, ale tego starego wiele nie wlałem. Od kilku dni nie da sie wrzucić 2 biegu z 3,4,5 - z kolei z 1 wchodzi gładko. Czy to oznacza synchronizator? Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 21:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 23:22 Re: [R416si] Skrzynia i 2 bieg po raz drugi...
dawidd napisał/a:
Witam
Rok temu posypała mi się skrzynia - nie chciała wchodzić 2 z wyższych biegów - z 1 wchodziła bez problemu. Wymiana oleju nic nie dala. Wymieniłem skrzynie i do tej pory było ok i teraz znów stało sie dokładnie to samo. Kilka tyg temu zmieniłem sprzęgło, skrzynie wtedy zalałem częściowo nowym elfem a częściowo starym olejem, ale tego starego wiele nie wlałem. Od kilku dni nie da sie wrzucić 2 biegu z 3,4,5 - z kolei z 1 wchodzi gładko. Czy to oznacza synchronizator? Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość?
możliwości może być jak ze wszystkim wiele, ja obstawiam sunchro, ps: olej sie wymienia cały nowy a nie troche tego trochę tego...
słyszałem wiele opinii ze w skrzyni nie powinno sie wymieniać oleju tylko dolewać, w poprzedniej skrzyni po wymianie w warsztacie oleju, skrzynia zaczęła szumieć i poleciał w krótkim czasie dyferencjał - dlatego moje uczucia odnośnie wymiany oleju sa mieszane. Co może być jeszcze poza synchronizatorem? i czy gdyby synchro był walnięty to biegu nie dało by sie wcisnąć na sile ze zgrzytem? ( u mnie sie nawet tak nie da - tylko wchodzi z 1 biegu) I jeszcze jedno - gdzie kupic synchronizator?
Podczas wlaczania biegu wcisnij dwukrotnie sprzeglo,jesli to pomoze to masz walniety synchronizator.Najlepiej udac sie do jakiegos mechanika.Jesli masz stara skrzynie to moze wykozystasz z niej jakies czesci.
ta metoda u mnie sie nie sprawdziła - wciskałem sprzęgło 2 i więcej razy, nic to nie dało podczas ciągnięcia dźwigni w stronę 2. Próbowałem z biegu jałowego bez sprzęgła wrzucić 2 - i nic nawet nie zgrzytnęło po prostu cos blokuje drążek. Ale z biegu pierwszego wskakuje lekko - czy to na pewno synchronizator czy możne coś innego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum