Witam od dłuższego czasu słychać na wolnych obrotach dziwne dzwonienie pod autem (jakby ktoś dosłownie dzwoneczkiem dzwonił). Katalizator był wymieniany rok temu na nowy więc chyba nie to jest przyczyną. Może coś się poluzowało i dzwoni proszę o pomysły i pomoc pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 11:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 19:03
Witam, w przedniej części samochodu mam rurkę aluminiową oplecioną złotkiem od webasta która dotykała podwozia i powodowała dzwonienie. Proponuję odpalić autko i wsunąć się pod niego i słuchać a najlepiej jak ktoś będzie dodawał co jakiś czas gazu bo może przy wysokich obrotach coś jest wprawiane w wibracje pozdrawiam.
A ja bym powiedział że to elastyczny łacznik na wydechu. Spotkało mnie to niemal w każdym aucie, którym jeździłem. Ta siateczka odrywała się od reszty i dzwoniła na wolnych obrotach niesamowicie. A może tłumik Ci sie rozsypuje, albo gumowy wieszak sie urwał?
Kiedyś sprawdzałem na podnośniku łącznik lewarka i związane z nim brzęczenie opisane w tym artykule http://www.roverki.pl/article.php?sid=425 ale żadnych luzów nie było. Przymierzam się do wymiany rozrządu to przy okazji u mechanika sprawdzę czy czasem ten elastyczny łącznik nie hałasuje.
_________________ Nie mam nic przeciwko ruchom kobiet, byleby były rytmiczne
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 00:07
U mnie od czasu do czasu zabrzęczy osłona katalizatora (taka blacha chyba przyspawana). Oberwało się to z jednej strony i podczas odpalania kiedy są największe drgania brzęczy, na niskich obrotach też się zdarzy.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum