Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1996
Witam wszystkich!
Chciałem zapytać czy fabrycznie w ROVER 618i, 1996r. jest podświetlenie pokręteł od ogrzewania, nawiewu itp...
Dodam jeszcze, że mój obrotomierz jest słabo podświetlony, mniej więcej do połowy.
A pytanie zrodziło się z faktu iż nie mam podświetlenia pokręteł.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 13, 2011 01:18, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 16:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 17:57
No to musisz rozebrać kokpit i zobaczyć bo pewnie diody zdechły.
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Z wymianą żarówek powinieneś sobie sam poradzić.Z tego co pamiętam to są tam dwie żarówki.plus jedna od podświetlania zegarka.Sam koszt żaróweczek jest bardzo niski. musisz tylko pamiętać przy wyjmowaniu panela z pokrętłami, żeby wyhaczyć linki którymi te pokrętła sterują.Najlepiej schylić głowę pod kierownicę i ruszać pokrętłami, to wtedy zauważysz jakie linki musisz odczepić.
Przy pokrętłach masz 2 żarówki R5 3W ale nie musisz kupować całych z cokolikami wystarczy wymienić same żarówki T5 .Masz podświetlenie popielniczki? bo też jest podświetlana,jest jedna odpowiedzialna za to żarówka,sam kiedyś o tym nie wiedziałem dopóki nie stuknąłem lekko w konsolę i się objawiło ,chociaż jestem niepalący i popielniczka mi niepotrzebna to ładnie to wygląda.
Co do popielniczki to podświetlenie można powiedzieć, że działa. U mnie jest tam zielona żaróweczka która czasami przygasa (coś nie łączy) ale przez dłuższy czas raczej świeci
Zastanawia mnie jeszcze czy to oby na pewno wina tylko żarówek...
jedna rada nie kupuj żarówek diodowych do pokreteł bo one świeca punktowo i po założeniu ich nic nie bedziesz widział ze coś świeci.
Jak chcesz wieczorem zrobie fotke u mnie w R600 jak teraz wygląda podświetlanie pokręteł i licznika
nie ma problemu zrobie wieczorem bo teraz w dzien to nie widać za wiele
Ogólnie zostały mi tylko przyciski do przerobienia na czerwono bo reszta juz za mną
jedna rada nie kupuj żarówek diodowych do pokreteł bo one świeca punktowo i po założeniu ich nic nie bedziesz widział ze coś świeci.
Kurcze... nigdzie nie mogę znaleźć innych, w większości są to diody led jednak znalazłem pewną aukcję, na której zamieszczone są zdjęcia z zastosowaniem tych diod w zegarach i pokrętłach i wygląda to dobrze
[ Dodano: Sob Mar 06, 2010 12:27 ]
aha i chciałem zapytać czy żarówka 12V to ta której szukam? oczywiście R5/T5
[ Dodano: Sob Mar 06, 2010 13:10 ]
Skoro mowa o podświetleniu zegarów i kokpitu to może doradzicie mi kolor żarówek?
Dodam, że tapicerkę mam jasną, podświetlenie przycisków radia czerwone a sam wyświetlacz biały. Myślałem nad czerwonym lub białym, kusi jednak niebieski
Kurcze... nigdzie nie mogę znaleźć innych, w większości są to diody led jednak znalazłem pewną aukcję, na której zamieszczone są zdjęcia z zastosowaniem tych diod w zegarach i pokrętłach i wygląda to dobrze
Na zdjęciach aukcji wszystko wygląda dobrze
G4JOS napisał/a:
aha i chciałem zapytać czy żarówka 12V to ta której szukam? oczywiście R5/T5
Tak. Szukaj raczej samych żarówek T5
G4JOS napisał/a:
Skoro mowa o podświetleniu zegarów i kokpitu to może doradzicie mi kolor żarówek?
Dodam, że tapicerkę mam jasną, podświetlenie przycisków radia czerwone a sam wyświetlacz biały. Myślałem nad czerwonym lub białym, kusi jednak niebieski
Mam podobnie zestawienie jak ty tylko wyświetlacz radia i radia cb niebieski.
Robiłem podświetlenie na czerwono ale niestety słabo mi wyszło . Jak tylko będzie w miarę ciepło będę poprawiał. Niebieski będzie Ci ciężko osiągnąć ponieważ będziesz musiał dodatkowo jeszcze farbę spod zegarów zdrapywać.
_________________ Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.
Chyba dlatego ten świat jest taki pokręcony.
Robiłem podświetlenie na czerwono ale niestety słabo mi wyszło
Mianowicie co tak dokładnie nie gra?
[ Dodano: Sob Mar 06, 2010 14:35 ]
Jeszcze coś... Ile żarówek muszę kupić jeżeli nie podświetla mi wszystkich pokręteł a dokładnie trzech plus słabo podświetlony obrotomierz? Albo inaczej... Ile jest wszystkich żarówek podświetlających kokpit, zegary itp. ?
Po prostu diody które kupiłem do podświetlenia pokręteł ( przerabiałem całe podświetlenie na diodowe) słabo świecą i to podświetlenie nie jest takie żywe i wyraźne jak np. w przyciskach.
W podświetleniu są:
zegary 4x t5
włączniki przeciwmgielnych i ogrzewania szyby 4x r3 8mm
zegarek r5
pokrętła ogrzewania 2x t5
klima i przyciski obiegów r3 9mm
popielniczka i zapalniczka 2x t5
sterowanie szyb 2x r3 8mm
schowek i bagażnik 2x C5W 36mm
pokrętło natężenie światła r3 8m
_________________ Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.
Chyba dlatego ten świat jest taki pokręcony.
Można by spróbować jeszcze podświetlić używając diod SMD ale to już większy wydatek...
Witam,
w końcu znalazłem pełną rozpiskę. Prosiłbym tylko o info ile watów mają żaróweczki T5 i R3? Czy R3 8mm i 9mm różnią się mocą? Z góry wielkie dzięki. Pytam, bo jeśli chodzi o T5 to widzę, że są 1,2 W, 2W, 2,3 W. Mam już rozebrane zegary i żaróweczki 1,2W wydają mi się nieco węższe od tych, które były. A poza tym i tak nie świecą...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum