Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:19 [R416si1997] Sprzęgło ?
Jakiś czas nie jeżdziłem roverkiem i zauważyłem niepokojący objaw .Przy dodaniu gazu obroty rosną a samochód tak jagby zostawał z tyłu .podejrzewam że sprzęgło się ślizga .A może inne sugestie .Jakie są ceny naprawy sprzęgła
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 14, 2010 14:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
komplet sprzęgła na allegro dostaniesz za 290zł co do ceny wymiany to się nie orientuje ile biorą za robocizne. Może ktoś zna cenę to dopisze sam chętnie się dowiem.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
W moim rovwerku objaw jest podobny...
Czy te ceny co tutaj padły ( < 500 zł za sprzęgło z wymianą) dotyczą też rejonu stolicy?
Zupełnie się w tym nie orientuję a nie chciałbym aby mechanik zarzucił mi ceną z kosmosu podczas gdy mozna zrobić to np. połowę taniej. Ile trwa wymiana sprzęgła? Zrobią mi to od ręki czy raczej pozbędę się samochodu na dzień?
A napiszcie czy przyczyną ślizgania się sprzęgła może być tzw. "wysokie sprzęgło", czyli takie w którym przy puszczaniu pojazd zaczyna ruszać dopiero gdy lewą nogę uniesiemy prawie na sam koniec posuwu pedału sprzęgła. Czy w takim przypadku możliwe jest zwiększenie siły nacisku sprzęgła (wyeliminowanie ślizgania się tarczy sprzęgłowej) przez obniżenie w jakiś sposób momentu załapywania sprzęgła?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 55 Skąd: kraków
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 12:19
Podepne sie pod temat bo mam podobne objawy,sprzęgło bierze bardzo wysoko i gaz idzie wysoko po czym mam czasem zapach jak to moja żona określa(spalonych ryb)(przypalona tarcza sprzęgła??).Cieżko szybko mi ruszyć z miejsca.Co obstawiacie też sprzęgło?
pzd
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 12:50
sTERYD napisał/a:
Kabotyn napisał/a:
Czy te ceny co tutaj padły ( < 500 zł za sprzęgło z wymianą) dotyczą też rejonu stolicy?
przede wszystkim dotyczą roverków z silnikami benzynowymi do diesli niestety sprzęgło więcej kosztuje
1. Jak można spuścić lub nalać płyn do wysprzęglika?
po prostu nalać (strzykawką lub jakoś tak), ale nie wiem czy to coś zmieni (przecież w pompce jest zaworek zwrotny)
gener napisał/a:
2. Kiedy obniżę sobie pedał sprzęgła to może zwiększyć się docisk na tarczę?
Nie. Siła docisku korpusu sprzęgła do tarczy zależy od sprężyny talerzowej znajdującej się w docisku. jeśli pedał nie blokuje docisku jego pozycja nie zmieni sytuacji, a dolanie płynu do wysprzęglika raczej pogorszy sytuację, gdyż nie będzie się wystarczająco cofał
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
ja to robiłem strzykawką
poziom w jakim zaczął łapać pedał sprzęgła zmienił się
wcześniej było trzeba puścić bardzo mocno sprzęgło po tym zabiegu brało już sporo szybciej
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
panowie jak by ktos mógł jakoś dokładnie opisać tą dolewke płynu to byłbym wdzięczny moje pytania na dziendobry to:
- jaki płyn?
- ten wysprzęglik jest tam gdzie łapa rozumiem tak?
- mogę coś popsuć próbując coś działać z tym wysprzęglikiem ?
- jest jakiś zaworek specjalny na tą strzykawkę?
Ja lałem DOT4 chyba. W każdym razie taki jak mam w układzie hamulcowym.
pdasiek napisał/a:
- ten wysprzęglik jest tam gdzie łapa rozumiem tak?
Tak. Najlepiej wsadź kogoś do samochodu a sam patrz co porusza łapą. Tak to jest wysprzęglik.
pdasiek napisał/a:
- mogę coś popsuć próbując coś działać z tym wysprzęglikiem ?
Popsuć coś będzie ciężko. No chyba że coś urwiesz, zgubisz etc.
pdasiek napisał/a:
- jest jakiś zaworek specjalny na tą strzykawkę?
Żadnych zaworków nie ma. Robi się to na zasadzie 'wkładasz gdzie możesz'. Jak wyjmiesz przewód z wysprzęglika to wtedy możesz uzupełnić lub wyciągnąć płyn.
Ważna przy tej robocie jest cierpliwość. Bo może wyjść że będziesz musiał to robić kilka razy aż będzie dobrze.
Ostatnio w kwietniu cała operacja zajęła mi 30min.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum