Wysłany: Sob Mar 13, 2010 17:19 [R200] Ogrzewanie tylnej szyby
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 1999
Mam problem z przekaznikiem ogrzewaniem tylnej szyby a właściwie z jego lokalizacją .Przekaznik ma zwarcie i grzał mi cały czas szybę usunąłem bezpiecznik 25A połowiczny sukces to grzanie nie rozładowuje mi akumulatora ale brak ogrzewania szyby gdy potrzeba. Pomocy??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 26, 2011 11:44, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 17:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przepraszam że tak póżno odpowiadam na podpowiedz przekaznik ten w bagażniku znalazłem jednak wydaje mi się że jest on od tylnej wycieraczki po wyjęciu przestała działać nie wspomniałem że samochód jest trzy drzwiowy.
mirek8, a pewny jesteś, że to przekaźnik a nie sławetna wiązka klapy
Może to tam jest zwara IMHO to przekaźnik może mieć najwyżej sklejone styki i nie rozłączać a zwarcie w przekaźniku (w dosłownym znaczeniu) jest b. mało prawdopodobne. Pomijając fakt, że przy zwarciu 'leciałby' bezpiecznik
Mam ten sam problem co kolega. Auto czy stoi czy chodzi i tak mryga mi kontrolka od ogrzewania tylnej szyby. Poprostu raz się włącza raz wyłącza, co może być przyczyną tego czy to ten przekaźnik MFU który znajduje się pod kierownicą obok tych wszystkich bezpieczników
Mam podobny problem, to znaczy nie działa ogrzewanie tylnej szyby. Sprawdziłem i jest spalony bezpiecznik (ten wewnątrz kabiny), wymiana na sprawny pozwala zauważyć, że włącznik ogrzewania jest sprawny, gdyż po włączeniu na chwilę zapala się podświetlenie (pomarańczowe) ale zaraz bezpiecznik się spalił i kontrolka zgasła i oczywiście nie ma ogrzewania, wnioskuję więc, że mam gdzieś zwarcie w instalacji, czyli trzeba szukać tej wiązki w bagażniku... zobaczę czy da się to jakoś organoleptycznie zauważyć... Mam pytanie, czy gdyby to było zwarcie w wiązce to czy wyciągnięcie przekaźnika w tej sytuacji powinno spowodować brak zwarcia? Chodzi mi o jakieś szybkie zdiagnozowanie miejsca zwarcia... Proszę o poradę gdzie i w jakiej kolejności szukać.
wyciągnięcie przekaźnika w tej sytuacji powinno spowodować brak zwarcia?
Jeżeli problem istnieje między przekaźnikiem a szybą, to TAK.
Na 99% będzie to
kharry napisał/a:
zobacz wiązkę tylnej klapy w gumowej osłonie po prawej stronie
Chętnie ją zobaczę... tylko może ktoś mi wytłumaczy, czy mam to zobaczyć wewnątrz bagażnika czy wewnątrz klapy bagażnika po prawej stronie. Gdzie dokładnie szukać tej wiązki?
To samo pytanie dotyczy gdzie szukać gniazda do komputera, szukałem za konsolą od strony pasażera znalazłem jakąś płaską pomarańczową wtyczkę z małymi dziurkami, ale nie wiem czy to to... dziurki to małe kwadraciki i kilka małych szczelin prostokątnych, a sądziłem (wg schematu) że wszystkie dziurki na piny są tej samej wielkości, więc to chyba nie to znalazłem.
Chętnie ją zobaczę... tylko może ktoś mi wytłumaczy, czy mam to zobaczyć wewnątrz bagażnika czy wewnątrz klapy bagażnika po prawej stronie. Gdzie dokładnie szukać tej wiązki?
Kabelki właśnie przecierają się w tej gumowej osłonie.
chripal napisał/a:
To samo pytanie dotyczy gdzie szukać gniazda do komputera
Gniazdo znajdziesz za konsola środkową przy prawej nodze.
Kabelki właśnie przecierają się w tej gumowej osłonie.
chripal napisał/a:
To samo pytanie dotyczy gdzie szukać gniazda do komputera
Gniazdo znajdziesz za konsola środkową przy prawej nodze.
Mój problem z podgrzewaniem tylnej szyby polega na tym że grzeją mi tylko dwa paski. Reszta została zapewne uszkodzona podczas przyciemniania szyby. Orientuje się ktoś ile kosztuje naprawa tych uszkodzonych i gdzie szukać kogoś kto by się tego podjął?
Dziękuję za pomoc fotograficzną, znalazłem już złącze diagnostyczne i wiązka też wiem która, dam znać jak ją sprawdzę, jaki to przyniosło efekt.
PS. Wyjęcie okrągłego przekaźnika powoduje, że nie spala się już bezpiecznik, ale też nie zapala się światełko ogrzewania szyby, więc problem jest na pewno dalej, czyli albo w szybie albo prawdopodobnie w tej wiązce.
[ Dodano: Czw Lis 24, 2011 21:28 ]
... w szybie to raczej by zwarcia nie było, a u mnie coś je powoduje, więc głupio napisałem... już szybciutko się poprawiam. Muszę jakoś zdjąć tę gumową osłonę z wiązki, macie na to jakieś patenty? Boję się uszkodzić gumę... moje doświadczenia z motoryzacją są raczej niewielkie, w sensie, że ja sam nigdy nie nawet nie próbowałem zmieniać klocków, a dzisiaj nagle odczytałem kody błedów z komputera i potem je skasowałem. To wszystko dzięki temu forum! No ale komputer to nie to samo co fachowe zdjęcie gumowej osłony Wszyscy piszą sprawdź, zobacz to czy tamto, ale do tego trzeba mieć podstawowe pojęcie o motoryzacji, ja umiem sprawdzić olej i naładować akumulator. Napiszcie jak zacząć, dalej sobie poradzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum