Wysłany: Czw Mar 18, 2010 19:44 [R75] PROBLEM Z TEMPOMATEM
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam
Mam problem z tempomatem w moim roverku. Kontrolka na przycisku cały czas się żarzy. (przycisk nie reaguje). Oprócz tego sterowanie w kierownicy nie działa (ani radio , ani tempomat). Czy to jest ze sobą powiązane? czy ktoś miał już ten problem?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lis 26, 2010 22:56, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 19:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
może wilgoć się dostała do kości które łączą radio i tempomat. tzn jak wyciągniesz np radio to tam są wpięte kości od sterowania z kierownicy,może wystarczy przeczyścić i wszystko będzie ok tak samo z przyciskiem tempomatu...
[ Dodano: Czw Mar 18, 2010 22:38 ] owcze, a niby skąd ta wilgoć miałaby się tam wziąć? chyba, że pływał bo sama jakaś para wodna, małe ilości nie spowoduje zwarcia. W CDT najprawdopodobniejsza wersja to tak jak pisał Rowan, lub jeśli nie działa ABS to czujnik ABSu przy lewym przednim kole.
Czujnik przy pedale i włącznik sprawdzałem. Wymieniłem też jakąś taśmę w kierownicy i nic. Mechanik mówi że może powinien być inny model radia (przyczyna nie działającej kierownicy?) Czy jest jakiś komputer odpowiadający za te dwie usterki? Gdzie można to sprawdzić w okolicach Elbląga
A może ktoś wie czy czujnik tempomatu z automata mozna zamontować do manuala na pedał sprzęgła a czy wogóle można ominąć ten czujnik na sprzęgle bo jest jeszcze przecierz na hamulcu (mam problem dostać taki z R75 a i od BMW nie moge znaleśc a na szrocie mają dwa Angliki R75 z tempomatem ale obydwa automaty). Dodam że tempomat działał mi przez ostatnie dwa lata aż tu nagle zachciało mi się wymienić płyn w pompce sprzęgła i musiałem ubrudzić czujnik płynem z pompki, po tym coraz rzadziej działał aż ostatnio na sprzęgle tempomat wyłąnczał się po kilku sekundach a silnik wchodził na wyższe obroty natomiast hamulcem reagował od razu, dlatego podejrzewam że padł czujnik próbowałem czyścić ale nic nie dało. A tak wogóle co tam może się zepsuć
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 23:47
Jest to czujnik Halla.
Moim zdaniem powinien pasować od automatu. Pominąć go nie możesz bo tempomat się nie uruchomi. Na szrocie poszukaj od BMW lub w serwisie.
moim zdaniem nie da się to tylko jednej rzeczy zrobić
ale rzeźba w tym przypadku nie jest wskazana, jeśli czujnik z auta z automatem wygląda tak samo jak ten Twój to na pewno będzie pasował, z resztą na miejscu na szrocie możesz to sprawdzić zanim kupisz.
Witam
U mnie padł czujnik położenia pedału sprzęgła. Wymieniłem za radą "applesa" na czujnik stopu od BMW a tak właściwie na czujnik od MiniMini był tańszy bo nowy kosztował 40zł + przesyłka, i znowu śmigam na tempomacie
Witam. Z tym czujnikiem to dziwna sprawa, znalazłem taki czujnik na allegro od "mini mini" ale numery były krótsze brak było kilku cyfr na początku czyli nr. 6967601 dzwoniłem do gościa ( wiem że był z Gdańska)i mówił że jest od "mini mini" i jest to czujnik stopu miał 2 sztuki kosztował na aukcji kup teraz 39zł + przesyłka ale nie zdecydowałem się go kupić, ale za to zadzwoniłem do Britcars z Poznania i ( na forum Roverki nick o ile się nie myle Przemo 285) pytałem o oryginalny czujnik od R 75 powiedzieli że moją na stanie i zamówiłem kosztował 40 zł + przesyłka za pobraniem chyba 14zł. Jakie było moje zdziwienie jak z pudełeczka z logo Land Rover bł czujnik właśnie z tą krótką numeracją 6967601 a producentem chyba firma Terro czy jakoś tak. Zamontować się go nie dało w oryginalną prowadnice musiałem z całą obudową dokładnie tak jak ty opisywałeś z czujnikiem od BMW. Jak będe coś rozbierał to dokładnie sprawdzę producenta. Pozdrawiam i dziękuje za twoją podpowiedź z tym czujnikiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum