Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Cze 2009 Posty: 254 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 20:29 [SDi] Przegrzewa się - SOLVED
Koleżanki i koledzy potrzebuje pilniej pomocy w sprawie mojego autka:(
Dziś podczas jazdy zauważyłem że temperatura silnika gwałtownie rośnie. Zatrzymałem się, włączyłem dmuchawę na max, otwarłem maskę i obserwuję....płyn pod korkiem, z silnika bucha gorącem, wentylatory stoją. Włączyłem klimę - wentylatory ruszyły. Podczas lokalizowania usterki zauważyłem że oderwały się kabelki od czujnika temperatury, tego w chłodnicy po lewej stronie stojąc przodem do auta. Zdjąłem izolację podpiąłem na krótko do czujnika - niestety wentylatory ani ruszyły a temp. dobija prawie do czerwonego pola. Niedawno wymieniałem wszystkie czujniki (2 w chłodnicy + ten od wskazań na deskę) oraz termostat.
Co obstawiacie: ten czujnik czy termostat ponownie do wymiany? Proszę o pomoc gdyż autkiem na co dzień pracuję:(
Pozdrawiam
_________________ 'Mówią o mnie, że jestem wariat
ale ja to nieźle ogarniam...':P
Ostatnio zmieniony przez czapaja Pon Mar 22, 2010 18:45, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 20:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przegrzewa się podczas normalnej jazdy to niski poziom płynu chłodzącego=wyciek lub padła uszczelka pod głowicą.Stanie w korku może powodować przegrzanie silnika ale powinien załączyć się wentylator.
czapaja masz obydwa podłączone?
bo u mnie ten pod wężem IC spełnia tylko rolę zaślepki i nie jest podłączony, dopóki nie zdjałem węża myślałem że ten też jest podłączony a tu niespodzianka, sprawdź to u siebie bo powinieneś mieć tak samo
Tam są dwa czujniki, sprawdź czy dochodzi do nich prąd- po kolei z każdego zdejmij wtyk i zmasuj kabelkiem. Po zmasowaniu powinien włączyć się wentylator. Jeśli się nie włączy to prawdopodobnie wina nie leży po stronie czujników. Ja profilaktycznie wymieniłem oba koszt jednego to około 35 zł.
pablom1978 ty masz 600-tkę i masz dwa czujniki bo sprawdzałem dzisiaj u kolegi z forum
400-tka to samo co civic wiec jeśli ja mam jeden to i civic może mieć tylko jeden czujnik a tym bardziej że te czujniki są po przeciwnych stronach chłodnicy, jeden z lewej (podłączony) a drugi z prawej (pełni rolę zaślepki)
patrz na rysunek, ty masz dwa czujniki obok siebie czyli zupełnie inaczej
Czyli wychodzi na to, że silnik jest taki jak w 600
nic z tych rzeczy, zrozum Ty masz inaczej, masz dwa czujniki obok siebie zaznaczone na czerwono niżej na zdjęciu a 400 i Civic mają ten drugi czujnik w miejscu zaznaczonym na niebiesko, popatrz w Rave jak Mi nie wierzysz
Do meritum: Obstawiam termostat. Diesla ciężko przegrzać "bez pomocy" i jak tak się dzieje, to na 99,99% wina termostatu (albo zapchanych węży, ale w to nie wierzę ).
Brak włączeia wentyla i tak trzeba zdiagnozować, ale powód przegrzewania trzeba usunąć przede wszystkim
Jeżdże już 8 rok (200 SDi) i NIGDY mi się wentylator nie włączył, bo nie musiał (pomikam używanie klimy)
czapaja, Upewniłeś się jak zakładam, że napięcie zasilające wentylator (poprzez czujnik - działający jako wyłącznik) do wspomnianego czujnika dochodzi ?
Skoro jak twierdzisz kable "spadły" to pytanie czy nie "strzelił/y" bezpieczniki zabezpieczające obwód...
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Cze 2009 Posty: 254 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 18:45
szoso420, co do rozmieszczenia czujników masz 100% racji. Jeśli zaś chodzi o ten drugi czujnik jest on rzeczywiście zbędny, co nie oznacza, że nie przydatny;) Różnią się temp. włączenia wentylatora i w zasadzie wystarcza ten czujnik po lewej. W razie jakby miał się zepsuć zaskoczy ten po prawej;)
Problem został rozwiązany - zapchał się (nie wiadomo jakim cudem) cieńszy wąż biegnący od zbiorniczka do chłodnicy. Dziękuje za pomoc:)
_________________ 'Mówią o mnie, że jestem wariat
ale ja to nieźle ogarniam...':P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum