Wysłany: Sob Lis 14, 2009 16:35 [R600] Lepsze żarówki
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam,
Przeglądałem forum w poszukiwaniu informacji, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego podsumowania, jakie żarówki muszę zmienić w R600.
Chcę w Roverku 600 wymienić przednie żarówki, bo w nocy nic nie widzę. Myślę o zakupie:
1) OSRAM H1 NIGHT BREAKER (cena jakieś 35zł za 2 sztuki, podobno mają krótką żywotność)
2) Philips H1 NightGuide DoubleLife (cena jakieś 70zł za 2 sztuki, ale w końcu "DoubleLife")
Nie szukam tu informacji, które wybrać, bo ile wątków tyle opinii. Chyba że ktoś ma konkretne doświadczenie z powyższymi. Proszę tylko o informację ile takich żarówek potrzebuję do R600. Z przeczytanych wątków wnioskuję, że R600 ma w każdym reflektorze przednim dwie żarówki H1. Czyli teoretycznie powinienem kupić 4 sztuki.
Żarówki te są drogie, czy muszę więc wymieniać wszystkie 4? Wg mnie ważniejsza jest jakość światła wytwarzanego przez światła mijania, więc może tylko te żarówki wymienić, a drogowe zostawić takie jakie są?
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 14, 2011 21:51, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 16:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
OSRAM H1 NIGHT BREAKER (cena jakieś 35zł za 2 sztuki, podobno mają krótką żywotność)
Dobre, wyjeździłem z 3 komplety, ale faktycznie bardzo krótka żywotność (nie chodzi o czas świecenia, a o ilość włączeń). Porównywałem, je też z Philips VisionPlus i różnicy nie widziałem (żywotność też nie za ciekawa). Obecnie jeżdżę na Boschach za ok 10 zł /sztuka i nie narzekam, jest OK a żywotność nie boli
Cytat:
lysy22 - ale ile tych żarówek masz zamontowanych? Po dwie w każdym reflektorze?
2 mijania i 2 drogowe lepsze zakładamy na mijania, w drogowe - cokolwiek
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 10:40
Dziękuję za pomoc.
Myślę że ostatecznie wymienię na Philips NightGuide - dość drogie, ale wymienię tylko żarówki świateł mijania. Zobaczymy co oznacza dla Philipsa "DoubleLife"
Ja po przejsciu z xenonow 4300k (bo nie legalne) na normalne zarowki mialem zwykle tungramy po 12zl sztuka. Niestety po jakis 2 tygodniach od zmiany szlag jedna trafil. No to chcialem kupic cos jasniejszego. Stwiedzilem, ze nie bede wydawal 80zl na zarowki (w R400 na mijania wchodza H7 na dlugie H1) to kupilem w realu komplet 2 zarowek H7 firmy siscar super xenon look za 22zl komplet. Fajnie jasno swiecily, na ciemnej drodze prawie swiatla nie dawaly, dobrze, ze mam przeciwmglowe bo bym jechal po omacku.
Najlepsze jest to, ze te supermarketowe zarowki wytrzymaly 2 godziny, po cyzm jedna z nich wybuchla. wyjalem zarowke bez banki szklanej, pozneij demonotawalem ref i wytrzepalem resztki szkla.
W koncu kupilem phlipsy +30% light i jestem zadowolony. Barwa jasnozolta, w nocy dosc jasno jak na halogeny swieca. Koszt 25zl/szt.
PS w R600 na dlugie i krotkie wchodza H1. Najlepiej (tak jak ktos juz wczesniej napisal) na mijania dac jakies dobre zarowki a na dlugie byle co najtansze!
PS2
emthommas napisał/a:
SRAM H1 NIGHT BREAKER (cena jakieś 35zł za 2 sztuki
naprawde H1 nightbrakery kosztuja 35 za komplet? H7 komplet u mnie w sklepie za rogiem kosztuje 80 zl
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
X-TREME POWER +80 % kupiłem i są dobre , ale nie wiem czy są też H-1
Są H1.
Ja już przerobiłem temat wielu żarówek "ulepszanych" i prawie każda ma tragicznie małą żywotność, pół roku i do kosza. A jeżdżę nie mało (ok 2,5k miesięcznie).
Philips Blue vision bardzo ładnie świecą, biały odcień auto wygląda fajnie - wytrzymały 5 mies. no i cena wysoka
Osram Night Breaker świecą lepiej niż standardowe żarówki ale żywotność również krótka - 4 mies.
Osram Silverstar ładne białe światło, cena akceptowalna, ale żywotność krótka - 7 mies.
Obecnie philips plus 30% świeca podobnie co Osram Night Breaker ale cena bardziej rozsądna ok 8-12 zł za sztukę.
Zastanawiam się na Xtream power Philipsa, ale cena mnie odstrasza. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli mamy słaby odbłyśnik w reflektorze to żarówki "wzmacniane" dużo nam nie dodadzą światła.
ja na philips blue vision przejechałem 10 miesięcy. naprawde rewelacyjne. kumpel ma audianke w soczewce bez ksenonów i wstawił tą żarówke i wyglądało prawie jak ksenon. naprawde niewielka różnicaa
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 23:04
Jeździłem na Osram NightBreaker H7 i normalnie baja, jedyny dość poważny minus to żywotność - u mnie 4 miesiące. Następnie kupiłem Tungsram +50%, światło żółte - wytrzymały ok 8 miesięcy. Teraz mam Philips Premium +30% i jest dobrze. Ładnie oświetlona droga lecz nie tak fajnie jak na Osram Night... Póki co kilka miesięcy mają za sobą i jeszcze świecą.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Żarówki +30-90% są do użytku w krajach gdzie rządzący mają troche więcej oleju w głowie.
Gdybyśmy używali świateł mijania wtedy kiedy trzeba a nie zamiast świateł do jazdy dziennej - to by wytrzymywały dłużej.
Najgorzej jest z żarówkami H7 bo są dużo droższe.
Dlatego do swojego kupie pewnie jakieś o przedłużonej żywotności, a na drogowe H1+90%.
No i rozważam montaż homologowanych świateł LED do jazdy dziennej,
oczywiście są to samorobki także homologacji nie mają. Ale jest gładkie szkło, soczewka, spryskiwacze, temperatura 4300 regułacja za pomocą silniczka ale nie autopoziomowanie. ale wyglądają profesjonalnie i bardzo dobrze świeca nie oślepiajac także nie mam kontroli policyjnej przez światła i nie stracilem dowodu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum