Wysłany: Nie Mar 28, 2010 11:40 [R75] Brzęczenie przy 2tys. obrotów
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam
Zauważyłem, że mniej więcej przy 2 tys. obrotów coś brzęczy w okolicach silnika lub pod samochodem. Gdy jedziemy/rozpędzamy się, brzęczenia nie słychać, dopiero, gdy puszczę gaz hamując silnikiem lub zmieniając biegi pojawia się brzęczenie w okolicach wspomnianych 2tys. obrotów. Żadna blacha, ani pokrywa pod silnikiem nie jest odkręcona, tłumik trzyma się sztywno, o nic nie ociera. Brzęczenie nie występuje, gdy gazuję na postoju (biegu jałowym)
Jakieś pomysły? z doraźnych usterek mam tylko dolną poduszkę silnika dowymiany ale nie wiem, czy to się z tym wiążę...
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 16:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 11:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja tak mam od początku jak go kupiłem, raz brzęczy raz nie brzęczy. Nie mogę dojść do przyczyny i już dałem sobie z tym spokój. Poduchę tą dolną też wymieniłem bo była urwana, ale to nie pomogło. U mnie te brzęczenie występuje przy 1700-1900rpm.
Sprawdzałemk bez kanału, z kanału i nie wiem co to za ustrojstwo.
pozdro
jak pisałem wszystkie osłony siedzą sztywno, co prawda nie dysponowałem kanałem ale miałem mocny kij w ręku i długą rękę, wszystko pod spodem jest OK. phuss, u mnie to brzęczenie takie metaliczne, faktycznie jakby osłona na wydech spadła pojawiło się od wczoraj. domel-x, Gdyby problem był z katalizatorem to myślę, a raczej jestem pewien, że straciłby sporo mocy lub całkowicie się zduszał.
[ Dodano: Nie Mar 28, 2010 17:55 ]
Chociaż w sumie, jakby zrobić test ku potomności dla wiedzy dla wszystkich i wytłuc ceramikę ze środka katalizatora i z powrotem założyć już jako zwykły tłumik to pewnie i moc by wzrosła i może brzęczenie ustało?:)
kris-tofer, musisz albo tłumik zamiast kata albo rórke wspawać ,też tak zrobiłem jak myslisz i strasznie turbine było słychać ,taki świst z buczeniem,
brzęczenie występuje na każdym biegu? coś napewno rezonansuje
też to mam w 1,8. Dźwięk metaliczny dochodzi od wydechu i słyszalny koło tych 2 tyś. ale najbardziej przy spadających obrotach na biegu (hamowanie silnikiem). Jak i delikatnie przy uruchamianiu silnika. Na kanale nie udało mi się określić co dokładnie brzęczy...
U mnie też jest to brzęczenie ok 2tyś obrotów... straszenie wkurzające... ale któregoś razu moja dziewczyna stwierdziła że to lusterko wsteczne i okazało się że miała rację
Mam lusterko z czujnikiem deszczu i to ta osłona brzęczy... muszę od czasu do czasu ją docisnąć do szyby i jest OK
Witam Mam dla ciebie dobrą wiadomość Wymień tłumnik środkowy ten za kata i łącznik elastyczny a brzęczenie zniknie Miałem ten sam problem od 4 tyg mam cisze w samochodzie:) Koszt u znajomego z robocizną to 350 zł:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum