Wysłany: Pon Mar 22, 2010 20:36 [R214i 1996r] rezystor
witam, nie działa mi pierwszy bieg nadmuchu, wyczytałem na forum, że to wina jednego rezystora 1om/10W. W związku z tym mam pytanie, czy jeden z tych dwóch rezystorów z tej strony http://www.tme.eu/pl/kata...nParameters%3D1 będzie odpowiedni? a jeśli nie, to jaki? w więkoszości sklepów znajduje tylko 1om/5W. Na zdjęciach poniżej są te rezystory. Są odpowiednie?
Ostatnio zmieniony przez Brt Pią Kwi 09, 2010 12:00, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 20:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rezystor musi mieć na sobie napisane że ma 1Ω (lub "ohm") i 10W, kształtem się wzoruj się, występują w różnych odmianach.
Po prostu ma mieć napisane że ma 1Ω i 10W.
Rezystor musi mieć na sobie napisane że ma 1Ω (lub "ohm") i 10W,
Po prostu ma mieć napisane że ma 1Ω i 10W.
nie koniecznie musi większość rezystorów jest opisana "kolorowymi paskami" po których odczytuje się wartość oporu rezystora oraz jego moc.
BoloSr napisał/a:
jutro wam policze i powiem co moge zatwic
chodiz o zamienik tego rezystora nawinietego z durtu oporowego
taniej chyba wyjście pójść do sklepu elektronicznego niż kupować drut oporowy i kombinować ale w wypadku trudnej dostępności jakiegoś rezystora rozwiązanie dobre
_________________ Nie gore-tex, a chęć szczera, zrobi z Ciebie globtrotera!
Legion1349, zgadza się, większość rezystorów mają kod paskowy, ale nie znajdziesz raczej rezystora o mocy >10W z takim kodem, wtedy są już normalnie opisywane.
Tam samo rezystory SMD, są już kodowane inaczej, cyfrowo (2 pierwsze cyfry to wartość z 3 cyfrowa to ilość zer).
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 24 Skąd: czestochowa
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 19:07
ja użyłem spirali ze starego grzejnika nawinąłem trochę na długopis i skracałem w zależności od obrotów im krótsza tym szybsze obroty tylko z montażem trzeba uważać bo spirala się nagrzewa tak więc nie może się opierać o obudowę nadmuchu
udało mi się kupić rezystor o którym mowa w temacie, czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi jak dokładnie wykonać wymianę/montaż? nie działa mi pierwszy bieg nadmuchu.. byłbym bardzo wdzięczny. Poniżej zdjęcie rezystora który mam. Zaskoczyły mnie jego rozmiary, myślałem, że będzie malutki, a ma 35mm długości i 7mm szerokości.
chodzi mi po prostu o to, jak się dostać w miejsce gdzie są rezystory? które "plastiki" trzeba ściągnąć, a których nie trzeba ruszać tak aby to poszło w miarę sprawnie..
Tydzień temu po trzech nieudanych (rezystor po paru dniach znowu sie przepalał) próbach reanimacji wymieniłem dwa pierwsze rezystory (trzeci jest z grubego drutu i az tak bardzo sie nie grzeje) na ceramiczne. W przeciwieństwie do drucików nagrzewających sie do czerwoności te sa tylko ciepłe.
Rezystory 1R (1om) 10W kupiłem na allegro (10 sztuk za 5zł) . Dokładnie takie jak tu polecają. Mimo sporych rozmiarów bez problemu sie zmieściły. Myśle ze to dużo lepsze rozwiązanie od jakiegokolwiek drutu oporowego czy nawet oryginalnego nowego rezystora za 70zł.
O dziwo u mnie oryginalnie każdy rezystor był z innego drutu i miał inny opór, ale mimo że teraz mam takie same dmuchawa działa poprawnie (pewnie jest jakaś różnica w prędkościach poszczególnych biegów, ale niezauważalna).
PS nie mogli od razu fabrycznie zrobić trzech ceramicznych?, samochód byłby o funta droższy...
witam kolego, moglbys napisać w jaki sposob podlaczyc rezystory? zrobilem podobny zakup do twojego, zastanawiam się jak to połączyć żeby było wszystk w porządku. Na zdjeciu stan obecny.
Niestety nie zrobiłem zdjęcia, ale było to następująco.
1) dwa piersze rezystory odlutowałem a styki oczyściłem ze starej cyny ile sie dało. Widze że masz jeszcze resztki osłon (te białe). U mnie juz całkiem to sie rozsypało. Wywal to też bo juz sie nie przyda.
2) następnie w stykach wywierciłem otwory na wylot
3) przez nowe otwory przewlekłem druciki od rezystorów ceramicznych - aby nie było problemu z kontaktem.
4) rezystory zostały ustawione wzdłuż plastiku po dwóch stronach kostki ze stykami. Poprzecznie nie mieściły sie.
5) Zalałem styki cyną a nadmiar drucików uciąłem.
Czyli w skrócie tak jak napisał praktis
i gotowe mam nadzieje że temat mam na razie z głowy bo juz czwarty raz wyciągałem to
edit: w ms paincie wyglada to jakoś tak (rysuje z pamieci więc nic nie gwarantuje )
Ostatnio zmieniony przez sobrus Pią Kwi 09, 2010 10:18, w całości zmieniany 2 razy
Oczyścić lutownicą, nie musi byc bardzo dokładnie.
Z trzema może być problem ale powinno sie udać.
Gdyby górny przesunąć w lewo pewnie trzeci by sie zmieścił obok niego.
edit:
w sumie nic chyba nie stoi na przeszkodzie aby jeden rezystor umieścić NAD drugim. Wtedy na pewno się zmieści. Ale trzebaby pomyśleć o izolacji żeby miec pewność że sie nic nie zewrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum