Po wyjechaniu z myjni i kompletnym czyszczeniu samochodu wraz z myciem silnika zapalila mi sie kontrolka oleju .samochod jest swiezo po wymianie filtra i nowego oleju.po dolaniu 2 litrow oleju wskaznik na bagniecie osiagnal max a kontrolka nie gasnie . Silnik pracuje rowno ,nie grzeje sie .teoretycznie wszystko jest ok . Kontrolka czasem w trakcie jazdy stopniowo gasnie ,pozniej znowu sie zapala.prosze o porade ,czy moze byc to uszkodzenie instalacji co powoduje zwarcie czy moze tez naruszenie kostki przez mycie silnika ? Rover 420D
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 12:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
silnika się nie myje bo woda może dostać się do kostek czujników i później są takie a nie inne skutki typu że zapalają się kontrolki i wyskakują np. błędy silnika
Sęk w tym ze ja nie chcialem myc silnika ,nawet o tym nie wspomnialem . To mial byc taki gest od kierownika myjni no i zadzialalo w druga strone ,coz sprawdze kostke i zobaczymy czy cos pomoze
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Mar 2008 Posty: 364 Skąd: Racibórz
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 23:30
szoso420 napisał/a:
silnika się nie myje bo woda może dostać się do kostek czujników i później są takie a nie inne skutki typu że zapalają się kontrolki i wyskakują np. błędy silnika
to nie zostawiaj auta na deszczu i nie myj go bo może zacząć rdzewieć.
Nie w tym rzecz, ja już trzy razy myłem silnik na ciśnieniówce i zawsze jest wszystko ok, zależy jak myjesz, gdzie i ile wody lejesz. Co do styków to kup sobie specyfik do nich i każdą wtyczne nim siknij, na długo będziesz miał spokój
po dolaniu 2 litrow oleju wskaznik na bagniecie osiagnal max
A spusciles troche oleju teraz? Powinienes miec w polowie skali.
Czy miedzy min, a max nie ma 1 litra?
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
olej juz spuszczony bo bylo duzo ponad max,teraz jest rowno miedzy min a max ,zamowilem nowa kostke czujnika oleju ale jeszcze nie wymienilem bo nagle przestala sie swiecic . dziekuje jeszcze raz za dobre rady ,pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum