Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
na problem z zapalając om się kontrolka ABS w czasie jazdy , jak zapale auto to gaśnie mi kontrolka ale po 500 m zapala się i już nie gaśnie,jak zgaszę auto i zapale to jest to samo.Proszę o szybka odpowiedz .Jak sprawdzić który walną ni czujnik.Czy można założyć czujniki od bmw jakiegoś modelu ABS.
_________________ R.R.
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Cze 25, 2011 21:12, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 14, 2010 07:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No tak ale to chyba trzeba ściągać koła i nie ma gwarancji ze coś bedzie widać.
Dlatego najlepiej zobaczyć na kompie które koło daje złe dane.
Też mam lekko uszkodzony jeden z czujników - na razie go zamontowali ponownie i jakoś działa. Ale na zewnątrz nic nie było widać.
Alternatywnie może być jeszcze:
- pęknięty któryś pierścien ABS
- walnięta pompa ABS
- nie kontaktująca wtyczka pod maską (chyba od pompy ABS do komputera).
wtedy przy każdym hamowaniu nawet lekkim włączałby się ABS
Komputer swoje kosztuje, a przecież na oscyloskopie też można sprawdzić czujniki, za podpięcie oscyloskopu elektronik weźmie na piwo, a za kompa na bardzo dobrą flaszkę.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Kwi 14, 2010 09:55
Miałem identycznie w swoim autku, przyczyną był popękany czujnik abs, (sam nie wiem od czego, może kamieniem dostał) po wymianie wszystko ok. Zgadzam się z kolegą co do komputera, będzie wiadomo który czujnik.
Wysłany: Sro Kwi 14, 2010 11:52
dorotamax1 napisał/a:
Jak sprawdzić który walną ni czujnik
można dojść po sprawdzeniu czy działają niektóre układy np. tempomat ( lewy przód ),szybkościomierz ( prawy przód), nawigacja , lub wszystkie układy działają.Z każdego czujnika pobierany jest sygnał do innego układu.
wszystko mi działa, tempomat ,szybkościomierz ,wczoraj było ok a dziś znowu to samo świeci aż oczy bolą . na wtorek jestem umówiony na t4 zobaczymy, co jest na rzeczy.
.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Koledzy ile jest czujników ABS jak czytałem ze 2 ,ja mam z prawej strony niebieski i czarny ,kolo poduszki,a z lewej 1 niebieski kolo akumulatora łącznik,Od czego jest ten kolo akumulatora .
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 20:26
dorotamax1 napisał/a:
Koledzy ile jest czujników ABS jak czytałem ze 2 ,ja mam z prawej strony niebieski i czarny ,kolo poduszki,a z lewej 1 niebieski kolo akumulatora łącznik,Od czego jest ten kolo akumulatora .
4 szt. Po jednym na koło - wtyczki niebieskie.
Czujniki zużycia klocków 2 szt. Z przodu i z tyłu po prawej stronie - wtyczki czarne.
Cz jak się zewrze kable od czujnika abs ,to kontrolki, się zgasza od abs tak jak się robi z czujnikami klocków .
nie
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum