Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 16:24 [R400 1.6 99r] Jakby brak napięcia podczas jazdy
Witam!
Ostatnio zauwazylem taki problem w moim roverku, otóż przy nierownej nawierzchni np dziurawa droga, albo wjazd w jakąś pojedyńczą dziurkę powoduje jakby odłączenie napięcia. Sygnalizuje sie to zapaleniem kontrolek od ABSu i ESPu, oraz spadkiem pozycji wskazowki na obrotomierzu i jakby chwilowym (momentowym doslownie) wyłączeniem świateł. Autko odpala normalnie i bezproblemowo, czasem przy skręcie w lewo (włączony lewy migacz) i mocniejszym dodaniu gazu, dzieje sie tak samo. Ktoś wie gdzie szukac przyczyny tego zjawiska? Co sprawdzic, gdzie szukac usterki?
Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 16:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sprawdź połączenie idące z aku (-) do karoserii. I patrzysz czy ten kabel jest przerwany, czy dokręcony dobrze do karoserii oraz czy klema dobrze trzyma, możesz ją wyczyścić i posmarować jakimś tawotem w razie czego.
Jak spojrzysz do auta to będziesz wiedział o co chodzi.
Na pasie przednim przy prawym reflektorze jest śrubka z kabelkiem do aku. Trzymając kabelek, kluczem ZTCP 10, odkręć śrubkę i sprawdź jak wygląda oczko, które jest przykręcone śrubką do pasa. Zazwyczaj oczko pęka i robi się cyrk.
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
W moim przypadku był to problem z masą rok temu dość często auto mi po prostu gasło i za chwile pojawiały się zapalone kontrolki olej i ładowanie co się okazało mam naderwany kabelek od masy coś po kombinowałem oby tylko działało i było dobrze w zimę wymieniłem akumulator i na drugi dzień nawet nie mogłem centralnym otworzyć drzwi była cisza znowu kabelek okręciłem izolacją i dziś na dołku auto też mi zgasło ale normalnie odpaliło pozostaje mi wymiana bo już mocno naderwany jest więc proponuje na początku sprawdzić to
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum