Witam
Wymieniałem jakiś czas temu sprzęgło na valeo - wszystko pięknie tyle ze podczas cofania a szczególnie na polsprzegle w aucie niesamowicie śmierdzi starymi jajami. Przy jeździe do przodu nie ma tego problemu. Co tu możne być przyczyna? Sprzęgło? Przed wymiana tego nie było. Usterka pojawiła się od razu po montażu sprzęgła
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 05:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 473 Skąd: Katowice
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 07:08
Chyba najlepiej będzie umyć jaja. Przy jeździe do przodu smród wywiewa do tyłu i nie czujesz, ale przy cofaniu smród zatrzymuje się z przodu i śmierdzi.
A tak na poważnie ile przejechałeś od wymiany sprzęgła, zmieniałeś samą tarczę, tarczę i docisk, czy jeszcze łożysko oporowe ? Tarcza potrzebuje trochę żeby się dotrzeć i w tym czasie czuć przypalone sprzęgło(zapach jest specyficzny, ale nie stare jaja). Problemem może być bardzo zdarta powierzchnia koła zamachowego(docisku) wtedy będzie paliło tarczę i bardzo szybko będzie do wymiany. Żeby sprawdzić czy ten aromat wydziela się ze sprzęgłazaciągnij ręczny wbij bieg, daj trochę gazu i na chwilę leciutko popuść sprzęgło, tak żeby samochód nie ruszył. Będziesz wiedział czy te stare jaja to będzie zapach przypalonej tarczy.
sprzęgło nie powinno walić starymi jajami, kiedyś siorce w pandzie troszeczkę sprzęgło nadpiekłem, bo panda ugrzęzła w błocie i nie waliło jajami tylko czymś zupełnie innym. Smród jaj to smród siarki, siarkowodoru (po podwórku lata pies i wypuszcza H2S) tak więc akumulator jak to napisał przedmówca
akumulator mam nowy centre,Alternator po remoncie, napięcie lądowania prawidłowe. Lpg tez jest - sekwencja i chodzi ładnie. Wymieniłem cale sprzęgło z dociskiem i łożyskiem. Jeżeli mówicie ze to możne być z gazu to sprawdzę na benzynie czy podczas cofania tez się to dzieje.
Ach - kwestia jest drażliwa i delikatna bo jak podjeżdżam po kogoś na posesje i muszę cofnąć i wtedy ktoś wchodzi do auta to ciężko wytłumaczyć ze smród jest ze sprzęgła a nie z wczorajszego obiadu:))
[ Dodano: Pią Kwi 30, 2010 13:36 ]
aha -akumulator to chyba można wykluczyć bo jeśli by z niego śmierdziało to podczas cofania smród by wywiewało a podczas jazdy na wprost właśnie by śmierdziało - a tu jest dokładnie na odwrót
Jak tylko zobaczyłem temat to chciałem to samo napisać, haha
A tak na poważnie to też obstawiam katalizator. Jaki masz przebieg?
Jak dla mnie smród z kata bardziej gównem zajeżdża, jak czasem na drodze zaśmierdzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum