Wysłany: Nie Maj 09, 2010 15:00 [R200 1.4 Si] Czy można założyć klimatyzację?
Witam
Mam roverka 200 is 1.4 103 kM i nie mam klimatyzacji. Troche ból w lecie bo jest tapicerka skórzana.
Z tąd pytanie czy da się założyć klimatyzację jeśli fabrycznie jej nie było???
Czy to jest wogóle możliwe ?
Jeśli Tak to ile mogło by to kosztować i jak zwiększyło by się spalanie bo i tak mało mi nie pali?
A poza tym jeszcze pytanie z innej beczki a mianowicie gdzie mogę znaleźć tłumik sportowy typowo do Roverka 200 i jakieś inne części żeby troche mienić wygląd?
Ostatnio zmieniony przez thef Nie Maj 09, 2010 17:10, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 15:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Z tąd pytanie czy da się założyć klimatyzację jeśli fabrycznie jej nie było???
Czy to jest wogóle możliwe ?
Jeśli Tak to ile mogło by to kosztować i jak zwiększyło by się spalanie bo i tak mało mi nie pali?
Jest możliwe ale średnio opłacalne, z tego co kiedyś czytałem 1000zł same części + montaż + sprawdzanie szczelności + napełnianie
Pali nieco więcej ale myślę że do 1L więcej
[ Dodano: Nie Maj 09, 2010 16:14 ]
biorąc pod uwagę komfort w jakim się jeździ z klimą to spalanie nie wychodzi tak tragicznie
Mozna dołożyć klimę orig lub dokładana typu Diavia
Koszty zależy gdzie kupisz mi się np udalo dostać dokładaną klimę Diavia za 1200zl ale było wszystko i nówka
Mozę gdzie używaną orig byś taniej dostał
Jak w benzyniaku z spalaniem to nie wiem w dieslu z włączona klima spalanie o max 0,5litry wzrosło ale raczej nie było widoczne aż tak większe spalanie.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Już gdzieś o tym było na forum ale co tam.
Jasne ,że można ale tanio nie będzie , popytaj na Allegro ile sobie życzą za komplet elementów klimy. Myślę ,że może sporo drożej wyjśc niż 1000zł . Szukając części w dobrym sprawdzonym stanie to sam kompresor ( do diesla) 200-300zł plus chłodnica drugie tyle, węże ,wymiennik do nagrzewnicy albo cała nagrzewnica , sterownik , wiązka, przełącznik i już grubo ponad tysiak. Jeżeli sam tego nie skręcisz to zabulisz za montaż no i jeszcze nabicie.
Częśc elementów do kupienia będzie droga z tego powodu ,że nie pasuje od anglików przez co są droższe i trzeba uważać by nie kupić złego. Napewno jest tak z wężami do wymiennika w nagrzewnicy - czy sam wymiennik też to nie wiadomo.
jeżeli nie uważasz ,ze twój roverek jest w wyjątkowo wyśmienitym stanie i dużo w niego włożyłaś to lepiej sprzedać i kupić drugiego z klimą.
Co do "tjuningu" zmieniającego wygląd to bardziej precyzyjnie powiedz czego oczekujesz Chromowane nakładki na wlew , dokładek do zderzaków robiących z auta pług , czy spojlerów ? a Może chodzi o zmiane wyglądu wnętrza
Ostatnio zmieniony przez chudson Nie Maj 09, 2010 15:21, w całości zmieniany 1 raz
to chyba wcale się to nie kalkuluje. Mam go od 2 lat i zamierzałem sprzedać i zmienić na coś innego no ale chyba jeszcze rok, dwa nim pojeżdżę. Wytrzymałem tyle to i teraz wytrzymam.
a co ze zmian to na pewno nie żadne plastiki dookoła samochodu.
Myślałem o wyciągnięciu pomarańczowych wstawek z przednich lamp i o białych kierunkach bocznych. Myślałem też o jakimś tłumiku bo mój i tak już trzeba będzie wymienić ale nie wiem czy lepiej taki pseudo sportowy założyć czy tylko jakąś fajną końcówke
A co do mechanicznego i wnętrza to nie mam pomysłu co zrobić w miarę tanio i przyzwoicie żeby autka nie zwieśniaczyć ...
jeśli w bagażniku masz zamrażarkę to nawet się opłaca w innym przypadku efekt mizerny, bo tylko przez parę minut wieje chłodne powietrze a potem lód się roztapia i jest lipa
[ Dodano: Nie Maj 09, 2010 17:14 ]
Rozmawiałem z ludkami co zakupili może nie dokładnie to urządzenie ale efekt kiepski
Montowałem kiedyś klimę do rovera 214 użytkownikowi forum "STORM". Było z tym trochę zabawy, ale jest to wykonalne, a czy opłacalne to wszystko zależy od stanu danego egzemplarza.
Montowałem kiedyś klimę do rovera 214 użytkownikowi forum "STORM". Było z tym trochę zabawy, ale jest to wykonalne, a czy opłacalne to wszystko zależy od stanu danego egzemplarza.
No właśnie wykonalne ale nie koniecznie opłacalne. Wsumie stan jak najbardziej OK ale wsadzić minimum 1000zł żeby zamontować klimę ? raczej nie bardzo drogo to wychodzi.
Chyba pozostaje mi się smażyć w lecie na skórzanych fotelach ...
Za ten 1000 wolał bym coś innego zrobić ...
Miałem nadzieję że da się coś zdziałać niższym kosztem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum