Wysłany: Nie Maj 09, 2010 09:37 [R75] Klimatyzacja
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
witam
mam kilka pytan odnosnie klimatyzacji
powiedzcie mi na jakiej zasadzie dziala klimatyzacja w tym aucie, czy wlaczana jest ona automatycznie przy wlaczaniu nawiewu OFF czy mozna ja wylaczyc jakims przyciskiem (tak jak w wszystkich innych samochodach jak widzialem A/C), bo jak wiadomo jest dwu strefowa i mozna samemu tempoerature nawiewu ustawic
zastanawialem sie nad tym poniewaz nabijalem ostatnio czynnik, ale jakos dlugo musze czekac na zimny nawiew z wylotow, czy to normalne w tym samochodzie? czy moze mam jakis problem z mechanizmem?
po trzecie zauwarzylem ze jak otworze nawiewy na full z lewej strony kierowcy to np te od pasażera tak jak by mi sie domykaly, opada ta przesowka w dol do otwierania nawiewu, powiedzcie mi czy mozna to jakos poprawic, bo jest to dosc irytujace
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Cze 09, 2011 15:38, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 09:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
powiedzcie mi na jakiej zasadzie dziala klimatyzacja w tym aucie, czy wlaczana jest ona automatycznie przy wlaczaniu nawiewu OFF czy mozna ja wylaczyc jakims przyciskiem (tak jak w wszystkich innych samochodach jak widzialem A/C), bo jak wiadomo jest dwu strefowa i mozna samemu tempoerature nawiewu ustawic
Jak masz na wyświetlaczu ECON to masz wyłaczoną sprężarkę. Przyciskiem ECON ją włączasz lub wyłaczasz
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 12:16
occrew napisał/a:
Klimatyzacja załącza się dopiero jak naciśniesz AUTO lub wyciśniesz ECON na panelu. Jeżeli masz ECON to klimatyzacja nie pracuje i masz tylko zwykły nawiew.
occrew napisał/a:
zastanawialem sie nad tym poniewaz nabijalem ostatnio czynnik, ale jakos dlugo musze czekac na zimny nawiew z wylotow, czy to normalne w tym samochodzie? czy moze mam jakis problem z mechanizmem?
Nie koniecznie. Może być źle nabita i jest za mało czynnika. Możesz mieć również uszkodzony wentylator co może również zaburzać prawidłową pracę klimatyzacji. Poczytaj tu http://forum.roverki.eu/v...p=494732#494732
occrew napisał/a:
po trzecie zauwarzylem ze jak otworze nawiewy na full z lewej strony kierowcy to np te od pasażera tak jak by mi sie domykaly, opada ta przesowka w dol do otwierania nawiewu, powiedzcie mi czy mozna to jakos poprawic, bo jest to dosc irytujace
Wyciągnij kratkę i zobacz jak wygląda gumka na bolcu osiowym. Może się wytarła i trzeba coś dopasować.
Powinno się serwisować klimę co 2 lata nie tylko ze względu na ciśnienie gazu, ale także na uzupełnienie oleju smarującego sprężarkę (wprowadza się go do układu razem z gazem).
od fachowcow od klimy uslyszalem, ze jesli caly uklad klimatyzacji nie jest stosunkowo stary to mozna spokojnie robic przeglady nawet co 3lata, a jesli ktos kaze ewidetnie przyjezdzac co rok to po prostu "swoja kieszen chce nabic"
od fachowcow od klimy uslyszalem, ze jesli caly uklad klimatyzacji nie jest stosunkowo stary to mozna spokojnie robic przeglady nawet co 3lata, a jesli ktos kaze ewidetnie przyjezdzac co rok to po prostu "swoja kieszen chce nabic"
Jestem tego samego zdania. sam byłem w ubiegłym tygodniu u znajomego mechaniora od "zimna" i chciałem żeby sprawdził mi klime i ewentualnie "poprawił. Sprawdził ...a na moje dociekanie powiedział, krótko....po co, masz za dużo kasy? W ubiegłym roku mi ją nabijał i powiedział....do zobaczenia za rok
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 17:59
Ja tez ostatnio byłem na ozonowaniu i poprosiłem o sprawdzenie ciśnienia w układzie. Pan zapytał się "Co się dzieje?". Ja na to że nic. To powiedział żebym przyjechał jak zacznie słabo chłodzić albo zacznie się coś dziwnego dziać. Co do ozonowania to niestety lipa. Po 4 dniach smrodek powraca i nie mam już pomysłów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum