Wysłany: Pią Maj 21, 2010 18:56 [R216Si 98r]Wymiana alternatora
Witam
Chciał bym zapytać czy ktoś może orientuje się gdzie mogę kupić alternator do rovera 216Si 1,6 poj. klimatyzacja rocznik 1998
Nigdzie nie mogę znaleźć takiego modelu nie wiem jakie oznaczenie alternatora bo nie widać na nim.
Mechanik powiedział 300zł regeneracja
Chciałem zaoszczędzić i kupiłem na allegro za 231zł po regeneracji ale niestety nie pasuje jest za duży tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć do mojego auta.
Są modele dla rovera 216,214si i różne inne ale nie do mojego.
Czy mój rover to unikat jakiś?Czy klimatyzacja ma tu coś do tego?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 18:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A co się stało ze starym alternatorem ?
http://allegro.pl/item104...ss_warszwa.html
Ten powinien pasować, taki jest u mnie a że bloki nie różnią się to wejdzie. Powinien mieć tylko około 85A, często sprzedają 65A ale czy nie będzie taki altek przeciążony to nie wiem...
Po za tym masz 216Si, na aukcji jest 216i po 95r ale po 95r były 1.6 tylko 16 zaworowe.
Zobacz jaki u Ciebie jest, jeśli łapy te same to pasuje.
W sumie już sprawa załatwiona
Zdecydowałem się na naprawę mojego 300zł wirnik zepsuty łożyska do wymiany po prostu regeneracja.
Ten z allegro co podałeś to dokładnie taki jak mi przyszedł (http://allegro.pl/item1019679002_alternator_rover_100_200_400_gwarancja_1_rok.html) i nie pasuje...Teraz tylko żeby firma u której kupiłem alternator przyjęła go z powrotem paragon mam ciekawe czy pokryją koszta przesyłki bo to ich wina powiedzieli ,że będzie pasować do mojego samochodu.
To że ciasno wchodzi to wiem, ale że w ogóle ?
Na górnym uchwycie alternatora są chyba takie tuleje (nie wiem czy dobrze kojarzę) i je chyba można wcisnąć przez co alternator ciaśniej wchodzi a tym bardziej jak się ten tuleje śrubami ściśnie.
Na dole idzie śruba od regulacji naciągu paska, tam niema kombinacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum