Wysłany: Sob Cze 05, 2010 11:28 [R200 SDi] wąż intercoolera sposoby na naprawę
Witam.
w moim roverku wąż, ten długi, ma sie ku końcowi bo spuchnięty jest i wyłazi przez niego olej na górze zaraz przy wejściu do kolektora.
Pytanie brzmi jak go naprawić bo tak trochę nie uśmiecha mi się wydać 270pln na nowy kawał gumowej rury. Aha na razie jeszcze nie pękł więc wolałbym nie doczekać momentu jego uszkodzenia
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 11:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja słyszałem o metodzie polegającej na owinięciu węża taśmą zbrojoną (z siatką), ale wtedy gdy wąż jest jeszcze dobry i ma to na celu jego wzmocnienie. Czy to pomoże gdy wąż już się kończy to nie wiem
Można spróbować tak jak kolega bizon, napisał wyżej a potem dać tę zbrojoną. Jakiś czas powinno trzymać.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
no ja sobie wymyśliłem że wytnę ten dziadowski kawałek i wstawię rurę podobno 52-55mm średnicy powinna być, ale nie wiem z czego taka rura by być mogła, albo skąd coś sensownego wydłubać.
MG TF 160 srebrny pocisk
no ja sobie wymyśliłem że wytnę ten dziadowski kawałek i wstawię rurę podobno 52-55mm średnicy powinna być, ale nie wiem z czego taka rura by być mogła, albo skąd coś sensownego wydłubać.
ja kupiłem PCV taką do kanalizacji, średnica podajże 5cm. owinąłem ją na wszelki wypadek taśmą klejącą zbrojoną i tak jeździłem - ale nie długo, bo kupiłem używany wąż w całkiem dobrym stanie..
_________________ ach ten roverek.. ciągle trzeba coś przy nim pogrzebać.. :-(
myślisz że PCV dała by radę? pytanie na jak długo.
MG TF 160 srebrny pocisk
jeździłem chyba ponad tydzień... po zdjęciu wszystko się wydawało OK, na pewno mógłbym jeździć dłużej.. teraz leży w piwnicy i jak aktualna się przedziurawi to mam na podmiankę.. tylko jak będziesz docinał tą rurkę, to odpowiednio dłużej zostaw żeby opaska była założona w odległości ok 3-4cm od końca rurki (żeby się nie ugięła łatwo pod naciskiem opaski)
Może lepiej wstawić jakąś rurkę stalową. Np. z układu wydechowego (R400 ma ok. 56mm po wierzchu), po uprzednim dokładnym umyciu. Ja PCV-ce bym nie ufał.
ja nie miałem co wstawić, a potrzebowałem jak najszybciej to zrobić.. długo myślałem i trochę szukałem skąd wziać taką metalową rurkę, ale nic lepszego od PCV nie wymyśliłem.. wiadomo że metalowa jest lepsza
sknerko, Może poprostu zrób jakąś prowizorkę, czy to ze stali czy też z PCV-ki, tak aby autko mogło pojeździć jakiś czas. W tym czasie można poszukać jakiejś w miarę dobrej używki w przyzwoitej cenie, wzmocnić potem ją taśmą zbrojoną i problemie.
Jak szukalem trojnika (ale od ukladu chlodzenia) to duzo osob mi pisalo ze oni maja zrobiony z pcv i tak jezdza wiec chyba to nie jest najgorszy pomysl
auto jeżdzi na razie, ale wolę dmuchać na zimne bo nim do roboty co dzień brykam i musi być cały czas pod parą
[ Dodano: Sob Cze 05, 2010 22:45 ]
apples napisał/a:
Wstaw coś stalowego. Nie kombinuj z PCV, itp. bo może być potem drożej
może mój mechanik coś będzie miał, ale nie mogę się do niego dodzwonić, chyba długi weekend ma
MG TF 160 srebrny pocisk
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum