Jestem posiadaczem Roverka 25, 2001 roku i prawdopodobnie wysiadł mi wyłącznik świateł drogowych i mijania..chciałbym wiedzieć czy jest jakiś problem z demontażem poduszki powietrznej i jak to najlepiej zrobić aby jej nie naruszyć. Słyszałem, że można podtrzymać ją jakoś dłonią jednak nie znam szczegółów co i jak więc zależało by mi na fachowej odpowiedzi. Przełącznik kupiłem tylko niewiem czy dam radę sam sobie z tym poradzić a na "fachowców" nie ma niestety u nas co liczyć.
Pozdrawiam Czesław
Ostatnio zmieniony przez Czeslaw.B Pon Cze 07, 2010 17:56, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 15:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 10:52
To się nazywa przełącznik zespolony, tak powinieneś być w stanie go wymienić samemu, mi z kuzynem się udało . Kurcze był nawet artykuł o tym na starej stronie, na nowej nie moge znaleźć:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=425
Może ktoś wie jak to odczytać na nowej??
Poza tym o co Ci chodzi z podtrzymywaniem dłonią poduszki?? Jedno co mogę powiedzieć na pewno to że przy demontażu poduszki należ odłączyć akumulator żeby nie było potem błędu SRS.
Acha Ty masz 2.0 iDT
Wystarczy odłączyć akumulator 15 minut przed zabiegiem demontażu. Potem należy odkręcić 2 śruby torx trzymające poduszkę od tyłu, wysunąć ją i rozpiąć zatrzask przewodu.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 159 Skąd: Gdynia
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 11:27
nie wiem jak w modelu 25 ale w 200 da radę wyjąć przełącznik bez zdejmowania kierownicy, poduszki itp.
Jak już wyjmiesz przełącznik, to w środku jest blaszka działająca na zasadzie "huśtawki" przełączająca między drogowymi a mijania. wystarczy ją lekko podgiąć i przeczyścić styki a wszystko wraca do normy. naprawa zajmuje 15 minut.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum