Witam mam kilka pytań odnośnie klimatyzacji w r45 2.0 itd
pierwszy raz mam autko z klima i do końca nie wiem jak ja użytkować czytałem troszkę na forum ale konkretnie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania
1 jak często należy nabijać klimatyzacje ? autko sprowadziłem z Niemiec i mam naklejkę ze była nabijana w 2007 roku..
2 jak często trzeba ja oczyszczać
3 czy jak używam klimy i będę wyłączać silnik czy wcześniej muszę ja wyłączyć przyciskiem a nawiewy zostawiać wyłączone czy wystarczy wyłączyć nawiewy żeby nie dmuchały
dodam ze w grudniu wymieniłem filtr kabinowy a z nawiewów nie czuć smrodu a klima działa wydaje mi się ze poprawnie
dzięki z góry za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 20:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ad 1. jesli jej wydajność jest ok to tak raz na 2 - 3 lata .... obecnie skoro nie wiesz w jakim stanie jest układ kilmy i ile masz czynnika, to proponuję jednak zrobić serwis klimy a najpóxniej przed przyszłym sezonem . (klimaludki zrzucą czynnik, sprawdzą szczelność, opróżnią dokładnie układ i nabiją od nowa )
ad2. conajmniej raz do roku wymieniaj filtr pyłkowy i zdezynfekuj parownik (osobiście parownik 2x do roku dezynfekuję) wiosną i latem
ad3. nie musisz wyłaczać klimy przed wyłaczeniem silnika ... spręzarka się załacza dopiero o uruchomieniu silnika, więc odpalając silnik nie obciąża rozrusznika nie usisz nic robić z nawiewami ... po prostu gasisz auto i wysiadasz ... póxniej wsiadasz, odpalasz i jedziesz a klima sama sie uruchomi
Podłączę się pod temat - a co z osuszaczem ? Co jaki okres czasu należy go wymieniać - gdzieś czytałam, że co 5 lat ? Chyba nie ma różnicy czy to benzyna czy ropka ?
o osuszaczu różne opinie słyszałem ... a klimaludek powiedział raz, że na zegarach widać czy on przydławia przepływ czynnika i jeśli tak, to wtedy do wymiany ... ale nei jestem specem w tej dziedzinie i czy to rzeczywiście widać, to nie wiem. U mnie nie był wymieniany i działa dalej jakoś
ad3. nie musisz wyłaczać klimy przed wyłaczeniem silnika ... spręzarka się załacza dopiero o uruchomieniu silnika, więc odpalając silnik nie obciąża rozrusznika
To chyba zależy od tego, czy samochód ma instalację fabryczną czy też nie. Np. u mnie przy włączonym zapłonie i wyłączonym silniku po wciśnięciu przycisku klimatyzacji i włączeniu nawiewu uruchamia się wiatrak i sprzęgło sprężarki (klima nie jest połączona z komputerem).
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum