Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2004
Jak w temacie, gdzieś czytałem, że może być to coś tak jak "silniczki kolektora ssącego".
Nie spotkałem się z tym wcześniej i nie wiem dokładnie gdzie to się znajduje. Dźwięk, pukanie zmieniające częstotliwość wraz ze zmianą obrotów, słychać na zimnym i ciepłym silniku. Dochodzą z okolic kolektora ssącego. Samochód mam od niedawna.
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 18:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 20:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 20:49
to nie silniczki , a klapki w kolektorze , które zamykają i otwierają kanały przepływu powietrza.Zużyte są mocowania klapek .Kolektor do wymiany, jeśli to jest stukanie związane z VIS.
Rozumiem już jak działa ten układ VIS, ale z tego co poczytałem i obejrzałem na tym filmiku
KV6 to układ działa dopiero od wyższych obrotów, a mi te dźwięki wydobywają się również na biegu jałowym.
Napisze jeszcze że silnik ma przejechane dopiero 50tys km.
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 20:06
matestan, celowo podałem Ci link do zapoznania się ( chyba nie przeczytałeś go )), w którym Trebor zamieszcza adres do http://forums.xpowerforum...ead.php?t=36047 opisujący ze zdjęciami wewnętrzną budowę kolektora z mocowaniem klapek sterujących . Jeśli nastąpi zużycie połączeń kulistych , to mechanizm ma możliwość swobodnych ruchów pod wpływem przepływającego powietrza , niezależnie od obrotów silnika , co jest słyszalne jako klepanie. Nie jest też prawdą ,że VIS działa tylko w określonych zakresach obrotów silnika.Sprawdź też,czy nie jest postrzępiony pasek napędowy (wielorowkowy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum