Wysłany: Nie Cze 20, 2010 20:41 [R25 2.0 iDT] Skrzypiący lewarek zmiany biegów.
Jak w temacie. Podczas wbijania biegów skrzypi mi lewarek. Na początku przy biegach na górze (1,3), teraz też przy dolnych (2,4). Nie jest to wina skrzyni raczej. To jest dźwięk jakby było coś nie naoliwione pod mieszkiem. Powiedzcie mi koledzy:
1. Czy to coś groźnego co trzeba natychmiast robić? (sesja w toku)
2. Jak się do tego zabrać?
3. No i najważniejsze - co może powodować to skrzypienie?
Z góry dzięki koledzy i koleżanki
martens, czytałem ten artykuł kiedyś. To nie klekotanie, a raczej skrzyp. Raczej nie o to chodzi.
A za pierwszym razem zapomniałem o koleżankach, wybaczcie
Krzysi3k, Całkiem możliwe, że te połącznia na cięgnach skorodowały i poprostu skrzypią bo zrobiło się ciaśniej na połączeniach. Jeżeli skrzynia pracuje popranie, to przyczyny szukaj jedynie w cięgnach.
Wejdź w kanał, niech ktoś wbija pokolei biegi a ty osłuchaj skąd się ten pisk wydobywa.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wybaczamy
Ale jesli skrzypi to pewnie gdzies ociera? Przy klekotaniu tez ma prawo ocierac . Jesli nie w miejscU z podanego linka to gdzie? Moze przy poduszce skrzyni? Bo sama skrzynia to raczej zgrzyta a nie skrzypi .
edit:
Krzysi3k - wiesz - ja to jak typowa baba - na chlopski rozum
Mam coś podobnego tylko u mnie skrzypi czasami przy wkładaniu 4 lub wstecznego. Ja próbowałem dostać się tak jak piszesz przez rozebranie środkowej konsoli i zdjęcie dwóch tak jakby osłon gumowych z lewarka. Psiknąłem trochę WD na te cięgna , ale to nic nie pomogło, ale teraz ostatnio coś nie słychać tego skrzypienia. Morze coś jednak pomogło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum