Wysłany: Sro Cze 30, 2010 16:59 [R75] Jak u was z hamulcami?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Powiedzcie mi proszę czemu tak mam (moze to normalne). Otóż teraz to czuję jak jest gorąco. Jak mam wciśnięte sprzęgło przy hamowaniu to pod koniec czuję jakies tarcie albo co innego w pedale sprzęgła. Nie wiem od czego to. A i jeszcze jedno. Mam dość kiepskie hamulce. Żadne kontrolki się nie palą od klocków ani płynu. Jak u was jest z hamulcami? Czy są to brzytwy czy macie dość długie te hamulce.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 14:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 16:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 21:33
Brzytwa w porównaniu do czego? Ktoś kto jeździł nie wiem... polonezem czy maluchem uzna, że w R75 hamulce są brzytwa ale ktoś kto się przesiadł z auta z systemem BAS stwierdzi, że te hamulce z brzytwą nic nie mają wspólnego dlatego to pojęcie jest względne i należy podać do czego chcemy je porównać.
Co do klocków to czujniki są w kole prawym przednim i tylnym ale jeśli poprzedni właściciel chciał zaoszczędzić to mógl przeciąć kable do czujników i nigdy Ci się ikona nie zaświeci... Czujniki nowe z logo R są stosunkowo drogie ale za ułamek ceny można dostać takie same od BMW tylko trzeba wtyczki przelutować
U mnie też są ok ale kiedyś przy częstym i mocnym hamowaniu z dużych prędkości przestały ładnie brać a teraz jest dobrze.Podejrzewam że płyn hamu. się przegrzał i pytanie czy to jest ok przy takiej jeździe czy wymienić płyn
Nie płyn, a tarcze. Hamulce w trakcie działania nagrzewają się. Przy normalnej spokojnej jeździe to temperatury akceptowalnej. Jednak przy bardzo agresywnej jeździe mogą się przegrzać i wtedy tracą swoje własności cierne. Po schłodzeniu powinno wszystko wrócić do normy.
Płyny, tarcze, klocki się grzeją, mózgi chyba też
W zaufaniu powiem wam, że Jak jeździłem Porsche GT3 z ceramicznymi hamulcami, to hamowały dość dobrze, w porównaniu z R75 wielkich rewelacji nie ma, ale czuć różnicę, dlatego polecam Wam nie spierać się co się przegrzało, tylko zainwestować w dobre hamulce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum