Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witajcie,
W czwartek rano mój Rover'ek odmówił posłuszeństwa. A konkretniej skrzynia nie chce przełączać programów (P,R,N,D,4,3,2). Nie ważne czy przycisk na dźwigni zmiany biegów wciskam czy też nie. Mogę sobie jeździć wajchą do przodu i do tyłu. A program mam cały czas jeden (aktualnie 3 - i na takim też musiałem wyłączyć zapłon ). Czasem uda mi się przejechać do góry o jeden program ale muszę mieć dużo szczęścia (powoli mnie opuszcza).
1. Czy problemem jest skrzynia biegów czy tylko mechanizm przełączający ?
2. Wybierak?
3. Można to samemu naprawić - czy lepiej oddać do mechanika?
4. I najważniejsze czy jakoś można włączyć skrzynię w jakiś tryb awaryjny chociaż żeby odpalić auto i zajechać do np. mechanika?
Dzięki za pomoc
reed
_________________ Adam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 01:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 18:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ale czy wtedy by przeskakiwało tak jakby zmieniało program a tego nie robiło? I bez wciskania (nazwijmy to sprzęgło - przycisk na dźwigni zmiany programów)?
Jak mówisz zmienić to ręcznie?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2003 Posty: 193 Skąd: Konin
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 07:17
dopadła mnie awaria skrzyni - może nie mnie ale mojego rover-ka (75 2.0 CDT Tourer)
3 tygodnie temu wymieniałem simering po lewej stronie a także olej - więc byłem szczęśliwy że wszystko jest OK i nagle w sobotę coś zgrzytnęło i zaczęło hałasować.
Po zdjęciu kół i dokładnym oględzinach widzę i czuję że pół oś z lewej strony (od strony kierowcy) rusza się góra - dół, prawo - lewo - więc podejrzewam że to brak łożyska -lub jego rozsypanie jest powodem.
Szelest w skrzyni biegów (automat) świadczy chyba o kawałkach łożyska w środku.
Koledzy co radzicie - szukać i wymieniać skrzynię czy remontować tę co mam?
Może ktoś coś takiego przeżył i zna koszty?
Może ktoś może coś poradzić i wskazać dobry warsztat - przewiozę najwyżej auto na lawecie?
Może ktoś prowadzi warsztat i podejmie się tego zadania?
Proszę o pomoc
_________________ R75 Tourer PN53721
R75 Salon PN68140
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum