Wysłany: Pią Lip 09, 2010 16:41 [R 200] Problem z szybą po stronie kierowcy
Witam!
Jestem nowa na forum, więc na początek się przywitam:)
Przejdźmy do sedna sprawy:
Okno po stronie kierowcy (elektryczny zamek) nie zamyka się. Wygląda to tak, jakby "wyskoczyło" z prowadnic. Niestety, zamiast zamykać się, szyba zatrzymuje się teraz na plastykowej obudowie od lusterka.
Pytania do miłych kierowców:
-ma ktoś może pomysł, co mogło się stać?może coś odkleilo się (z pomocą sporej temperatury na zewnątrz)?
-czy taką usterkę da się w miare szybko naprawić ? oczywiście mówię tu o warsztacie, bo sama to mogę sobie conajwyżejm popatrzeć:)
pozdrawiam i dziękuję za ewentualne podpowiedzi
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 16:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeżeli wyskoczyła tylko z prowadnicy to jest chwila roboty chyba że tak jak u kolegi w bmw ktoś chciał przeprowadzić super ''tuning'' i wycioł prowadnice szyb hehe
Nawet przy zamykaniu drzwi słychać, że jest tam jakiś luz - dźwięk jakby szyba o coś tam się 'obijała' w samych drzwiach/mechaniźmie odpowiedzialnym za podnoszenie/opuszczanie szyby.
Wybaczcie brak technicznego sloganu;) - i dziękuje za odpowiedź
Jak zdejmiesz boczek drzwi, to zobaczysz za folią (jeśli tam jeszcze w ogóle jest...) prowadnicę szyby przykręconą chyba 2 czy 3 śrubami do stelaża wewnętrznego. Po latach te śruby lubią się luzować a wtedy są 2 możliwości:
1. Śruby się odkręciły i prowadnica po prostu spadła i dlatego chodzi jak chodzi.
2. Śruby będąc luźno rozryły stelaż tak bardzo, że ona wypadła z niego i jest jak jest.
Ja jak zdjąłem boczek to miałem luźne śruby i już trochę stelaż ryło, ale dałem szerokie podkładki, dokręciłem śruby i chodzi super.
Pierwsze co to zajrzeć tam trzeba, niema sensu bawić się w zgadywanki
Jeśli będziesz zdejmowała boczek drzwi, to zrób zdjęcie środka jak możesz.
anetka83, na pewno musisz rozebrać drzwi, bez tego ani rusz, bo szyba wypadła z prowadnic, czyli pewnie coś się tam poluzowało i trzeba to sprawdzić i szybę włożyć na miejsce.
Witam, u mnie jest podobny problem, szyba chodzi bez problemu góra/dół, jednak dziś zauważyłem, że zamiast iść do góry do samego końca, wchodzi lekko do środka i zatrzymuje się na wewnętrznej górnej ramce, a że ramka zaokrągla się do zewnątrz, po pewnym czasie szyba wyskakuje na swoje miejsce i dochodzi do końca. Czy to również problem ze stelażem/śrubami? Dziękuję
U mnie dokręcenie śrub prowadnicy nic nie dało, nasmarowałem tez cały mechanizm a szyba i tak idzie nierówno i wyskakuje z uszczelek Czy to wina silniczka czy cały mechanizm do wymiany?
Może to problem z samą uszczelką, albo coś jest wygięte? Trudno mi powiedzieć nie widząc
Może uszczelka się podwinęła (w prawych drzwiach ma tendencję chyba) w okolicy lusterka?
A wiec tak, kupiłem silikon w sprayu do uszczelek, zużyłem cały na nasmarowanie uszczelek, prowadnicy i pozostałych elementów oraz do śrubek podtrzymujących prowadnice dorzuciłem gumowe nakładki i jest ok, choć w końcówce zamykania szyby muszę poprawiać wciskając w dół i znów w górę na panelu zeby weszła w górną uszczelkę:/ Przy okazji pękła mi plastikowa nakładka przy klamce i cały dzień musiał otwierać drzwi "zewnetrznie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum