Wysłany: Wto Lip 13, 2010 08:34 [Rover 220 sdi 97r] nie załącza sie wentylator
Witam Mam problem z moim Roverkiem 220 SDi Podczas jazdy czy postoju w korkach nie załącza sie wentylator, silnik nie ma odpowiedniego chlodzenia W chłodnicy sa dwa czujniki temperatury plynu chłodzącego, po prawej i lewej stronie chlodnicy Stojac przed autem. Łączenia w kostkach czujnikow byly lekko zasniedziale, wyczyszczenie nic nie dalo Podobno po rozłączeniu kabla z czujnikiem powinien ruszyc wentylator Dopiero kiedy zwieram przewody od prawego czujnika wentylator rusza Od lewego nic sie nie dzieje Dodam tylko ze czujniki sa wciskane
1 Czy to wina czujnika, od czego pasuje tani zamiennik
2 Przy jakiej temperaturze plynu powinien zalaczyc sie wentylator
3 Dlaczego sa dwa czujniki w chlodnicy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 08:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W dieslu baardzo trudno dojść do temperatury uruchamiającej wentylator ... mi przez 4 lata użytkowania nie udało się.
Pytanie ... skąd wiesz, ze silnik nie ma odpowiedniego chłodzenia Czy temperatura na wskaźniku w zegarach poszła ostro w górę (w okolice czerwonego pola)
Ten prawy tak działa, że po przekroczeniu jakiejś temperatury (niestety nie wiem jakiej) zwiera i odpala wentylator. Po co jest lewy i czemu są dwa, to nie wiem niestety. O czujnik możesz zapytać na www.tomateam.pl (najlepiej zadzwoń) Czy zamiennik jest do dostania to nie wiem ... możesz też używki poszukać na szrotach roverkowych.
Podejrzewam, ze wszelkie niezbędne informacje (schematy, temperatury itp.) znajdziesz w RAVE.
jeden załącza wentylator przy około 92-97 stopniach a drugi przy około 105-115 stopniach
wychodzi na to że jeśli jeden się nie załączy to drugi się wtedy załącza, jakby dwa biegi, w innych autach czujnik dwubiegowy jest jeden a tu są dwa oddzielne na każdy zakres działania
obydwa czujniki są w Intercars za około 48zł sztuka
to są ich numery:
1 850 093
1 850 143
Mam jeszcze jedno pytanie Dlaczego po zwarciu przewodow od lewego czujnika wentylator nie chce ruszyc Slychac tylko pukanie, w jakims przekazniku, ktorego nie moge zlokalizowac Czy sa bezpieczniki odpowiedzialne za wentylator, jesli tak to gdzie //
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum