Mam pytanko czy na forum sa osoby czytające kryminały :D jak tak to jakie Ja osobiście lubie kryminały Cobena , dwie ksiazki anonimowego autora :"księga bez tytuły i oko księżyca" a teraz zaczynam czytac serie MILLENIUM Larssona słyszałam ze film także powstał ale nie miałam okazji go jeszcze zobaczyć ...czekam na odpowiedzi ...
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 19:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W sumie Ludlum, czy Morrell to prędzej autorzy powieści sensacyjnych niż kryminałów.
Ja natomiast bardzo lubię stare, jeszcze z czasów PRL-u, polskie klasyczne kryminały takich autorów jak Anna Kłodzińska, Zydler-Zborowski, Albert Wojt, czy też Jerzy Edigey.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jeśli masz ochotę na książkę, która wciągnie Cię bez reszty, polecam książki Henninga Mankella. Gwarantuję emocje!
Także Krajewski bardzo wciąga i, podobnie jak Mankell, stwarza specyficzny nastrój w swoich powieściach. Nastrój to niezbyt optymistyczny, ale obu polecam: nie zmarnujecie czasu przy czytaniu.
Spośród książek Chmielewskiej moim zdaniem najlepsza to "Wszystko czerwone" - śmiałam się głośno przy czytaniu
Jeśli przygodę z kryminałem potraktować poważnie, to zachęcam do poznania klasyki: przede wszystkim A.E. Poego "Zabójstwo przy rue Morgue" (pierwsze opowiadanie detektywistyczne), ale też A.C. Doyle'a wszystkie przygody Sherlocka Holmesa. Może ten ostatni do lektura bardziej dla młodzieży, ale jedno-dwa opowiadania można przeczytać.
No i oczywiście Agatha Christie, której dzieła nigdy mnie nie znudzą, można je czytać po kilka razy (tylko w odpowiednich odstępach czasowych, żeby zapomnieć, kto zabił )
Do książek Agatha'y Christie nigdy nie mogłem się przekonać i chyba się nie przekonam. Nie ten klimat. Natomiast, jeśli chodzi o Chmielewską to jest naprawdę świetna. Najbardziej podobały mi się "Lesio", "Dzikie białko" oraz "Całe zdanie nieboszczyka".
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ja właśnie zaczęłam ostatnio czytać jedna z książek Chmielewskiej jednak zakupiłam Stieg'a Larssona "mężczyźni którzy nienawidzą kobiet" i na tym zakończyłam czytanie ale skoro wiele osób chwali jej książki to będę musiała powrócić
ewelina_, Widzę, że mamy podobne gusty, jeśli chodzi o kryminały.
Jak się ostatnio dorwałem do Krajewskiego, to po miesiącu skończyłem cała serię "Breslau".
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Chmielewską przeczytałam "całą", łącznie z serią dla dzieci i młodzieży . Świetna na sters dnia codziennego. Najlepsze są wcześniejsze kryminały: "Wszystko czerwone", "Całe zdanie nieboszczyka", ale polecam także "Przeklętą barierę". Może nie kryminał, ale bardzo wciągająca sensacja to "Demon" Daniela Suareza - polecam
Mankel mnie nie zachwycił, ale po trylogii Larssona i islandzkim "W bagnie" Indridasona mialem lekki przesyt skandynawskiego kryminału i stąd nechęć do tego autora. Muszę odpocząć od skandynawskich klimatów ale do Menkela zapewne wrócę .
Natomiast seria Krajewskiego o Eberhardzie Mocku mnie zachwyciła. Ku mojej radości Krajewski nie spoczął na laurach i kreuje nowego bohatera - Popielskiego. Zdecydowanie polecam
A jak rozmawiamy o kryminałach to nie należy zapominać o guru czarnego kryminału. Raymond Chandler i wykreowana przez niego postać prywatnego detektywa Philipa Marlowe'a to majstersztyk. IMO jedne z najlepszych kryminałów w historii literatury.
Natomiast seria Krajewskiego o Eberhardzie Mocku mnie zachwyciła. Ku mojej radości Krajewski nie spoczął na laurach i kreuje nowego bohatera - Popielskiego. Zdecydowanie polecam
Też już zacząłem.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum