Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:03 [R214, 1,4 96 i] Szarpie silnikiem - PROBLEM Z AUTEM
Witam.
Mam spory kłopot a roverkiem. Szarpie przy ruszaniu, przy zamianie biegów, przy pracy na wolnych obrotach.
Wszystko praktycznie zostąło wymienione, świece, kopułka, filter paliwa.
Co jeszcze może go boleć?
Ostatnio zmieniony przez Brt Wto Lip 13, 2010 14:53, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Koleżanko napisz mi jeszcze czy na biegu jałowym (czyli na "luzie") silnik trzyma obroty w miejscu czy falują ?
Jak jest na wyższych obrotach, tez szarpie samochodem ?
Na wszystkich biegach szarpie ? Czy szarpanie jest głównie przy niskich obrotach ?
mialem taki sam problem, dosc dlugo sie z nim borykalem, jakies pare miesiecy.
zaczalem od wymiany kopulki, palca i swiec, co polepszylo znacznie sprawe, ale po ok 3-4 tygodniach (1,5tys km) znow zaczynalo sie robic to samo.
kable mialem prawie nowe NGK (no, powiedzmy, ze mialy najechane kilka tysiecy km).
postanowilem spojrzec do kopulki, dziwnym okazaly sie lekko zasniedziale styki - wiec pilniczek w dlon i szorowanie sniedzi. poskladalem i ciut lepiej..
ostatecznie po raz kolejny rozkrecilem kopulke, wyczyscilem styki, zakrecilem. i laczenie kopulki z czyms tam (no wlasnie trudno mi slowo dobrac) obkleilem tasma izolacyjna, aby sie przypadkiem przez szpary nic nie dostawalo.
troche jezdzenia (dobrych pareset km, jak nie ponad 1000) i wszystko sie ułożyło
teraz dziala pieknie (auto na LPG, wiec wiekszej iskry wymaga) i na 4 biegu mozna jechac 20km/h, gdzie dajac gaz w deche auto nie szarpnie ani troszeczke
mialem taki sam problem, dosc dlugo sie z nim borykalem, jakies pare miesiecy.
troche jezdzenia (dobrych pareset km, jak nie ponad 1000) i wszystko sie ułożyło
teraz dziala pieknie (auto na LPG, wiec wiekszej iskry wymaga) i na 4 biegu mozna jechac 20km/h, gdzie dajac gaz w deche auto nie szarpnie ani troszeczke
Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że nawet trójka przy 20km/h to spore obciążenie dla silnika, czwórka to mordowanie bez sensu. Na szczęście wynika z tego, że masz dobre poduchy silnika, skoro budą nie trzęsie, ale przy kolejnej takiej zabawie chwyć za gałkę skrzyni biegów, powinieneś poczuć jak bardzo silnik się męczy.
Do tego pełny gaz daje się, z tego co mnie uczono, od pewnego zakresu obrotów.
Połączmy 1 z 2 i silnik dostaje w doopę nieziemsko.
Kolejny problem. Kupiłam silnik krokowy, wymieniłam ale nie chce zapalic.
Zapalił tylko prze chwilę i zgasł. Co jeszcze może być wywalone?
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lip 16, 2010 17:56, w całości zmieniany 1 raz
Raczej nie pomogło. Co jeszcze może być? Kolega wyżej pisał coś o wężyku, ale czy w moim aucie tez jest? benzyna 214 i
Może poduszka silnika? Nie wiem już
Tyle kasy wpakowałam że szok!!!!
[ Dodano: Pią Lip 16, 2010 15:27 ]
Kolejny problem. Kupiłam silink korkowy, wymieniłam ale nie chce zapalic.
Zapalił tylko prze chwilę i zgasł. Co jeszcze może być wywalone?
Proszę o pomoc
moja rada - zamiast wydawać majątek na części jedź na komputer diagnostyczny - zapłacisz ok 100zł i wszystko się okaże. Wg mnie podejrzany jest czujnik położenia wału - zajrzyj pod maskę i sprawdź wszystkie wtyczki - poodciskaj je, sprawdź czy nie są uszkodzone kable
1. Odłączasz główny kabel który idzie od cewki do kopułki i wsadzasz w niego świecę. W czasie kręcenia na świecy pojawi się iskra (świeca oczywiście musi dotykać bloku silnika), jeśli jest żółtawa to cewka do wymiany, jeśli jest szeroka i jasna to cewka raczej ok.
2. Odłączasz kabel od cewki (ten na wtyczce jak i ten który idzie do kopułki) i zamiast niej podłączaj inną cewkę, może być byle jaka, byle była, powinien odpalić.
Mi kiedyś szarpał bez przerwy, nie wiedziałem co jest, aż w końcu wymieniłem cewkę i problem nie powrócił, jeździ pięknie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum