Wysłany: Czw Lip 22, 2010 08:48 [R75] Ile spala klimatyzacja?
Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
witam.
przy codziennym uzytkowaniu samochodu w miescie mialem srednie spalanie na poziomie 11-12l/100km..
niestety ze wzgledu na to, ze prawdopodobnie nie mam gazu w klimatyzacji, mam ją wyłączoną całkowicie.. i teraz przy takim samym uzytkowaniu jak wczesniej komputer pokazuje srednie spalanie mam 8-8,5l/100km..
czy to mozliwe ze az tyle 'bierze' klima?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lis 24, 2010 21:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 08:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Moim skromnym zdaniem coś tu jest nie tak !
Nie powinno być aż takiej różnicy w spalaniu.
Ostrożnie z prawą nogą
Ja mam R618.
W mieście przy oszczędnej jeździe na klimie spala 9,2l benzyny.
Przy ostrej jeździe - 5 do 6 tys. obrotów - i klima spala 13,5l benzyny.
Bez klimatyzacji około 1l mniej.
Takie są moje wyliczenia dla mojego R
nogę mam wycwiczoną jesli chodzi o nacisk na pedał gazu, poniewaz wczesniej mialem bmw i tam wskaznik chwilowego spalania skutecznie uczyl mnie jak naciskac aby duzo nie spalic : P
no wlasnie tez jestem w szoku ze az taka roznica.. trasa praktycznie ta sama co zawsze, korki tez wcale nie mniejsze.. sądziłem, ze roznica bedize na poziomie ok. 1l.. roverkiem jezdze tylko ja - codziennie okolo 60km.. zona ma drugi samochod..
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 20:36
Wskazania średniego zużycia, wg. mnie, nie są specjalnie miarodajne. Może przy tych większych wartościach spalania dawno nie robiłeś resetu. A najlepiej wejść w chwilowe wartości spalania.
Pozdro.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 33 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 21:01
mam R45 w dieslu i w warunkach tylko miejskich z cały czas używaną klimą, zużycie miałem 6,85 l. W porównaniu do okresu jazdy bez klimy, wyszło trochę więcej jak 0,5 litra.
Wskazania średniego zużycia, wg. mnie, nie są specjalnie miarodajne. Może przy tych większych wartościach spalania dawno nie robiłeś resetu. A najlepiej wejść w chwilowe wartości spalania.
Pozdro.
reset spalania robiony co kilka dni takze jestem w stanie mu uwierzyc..
w chwilowe niestety nie moge wejsc poniewaz mam wstawiony inny licznik niz oryginalny.. pewnie jakis kod sie nie zgadza dlatego mam ERR..
Kiedyś oglądałem jakiś program w TV i robione były testy spalań na różnych samochodach, nie pamiętam szczegółów bo dawno to było.
Ale pamiętam wyniki testów, że sam klima zużywa MAX 2L /100km przy normalnej jeździe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum