Wysłany: Pią Lip 23, 2010 17:51 [R620] Blokada pierwszego biegu
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
witam jestem nowym posiadaczem roverka 620 sdi mam taki problem a mianowicie podczas wolnej jazdy kiedy chce zredukowac z 2 do 1 to sie nie da ale gdy zatrzymam auto to bieg wchodzi bez problemu i czy to jest moze jakas blokada przed przypadkowym wbiciem jednynki przy wieszej predosci czy cos jest nie tak
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 21, 2011 23:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 17:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witaj, a pozostałe biegi dobrze wchodzą, bez oporów? sprzęgło nie ślizga?, w zasadzie 1 powinna bez problemu wejść w końcu ma synchronizator, chociaż ciężko wbijająca się 1 i wsteczny to powszechnie znany mankament RH600, u mnie gdy muszę zwolnić czasem nawet do 5-10 km/h i żeby nie męczyć to przy tak wolnej jeździe wrzucam 1 i wchodzi bez oporu, niedawno też zmieniłem olej w skrzyni na MTF94 i jest lepiej, tzn biegi lepiej i płynniej wchodzą z mniejszym oporem a ty kiedy zmieniałeś olej?, taka wymiana może pomóc ale nie musi, w twoim przypadku to też może świadczyć o zużytym synchronizatorze 1 i 2 biegu, sprawdź szczelność układu wspomagania sprzęgła, zmień płyn i porządnie odpowietrz układ.
to normalne i nie tylko w Roverach.
Po prostu jest za duże przełożenie i nie da się wbić biegu. to nie jest żadna blokada. w ten sposób da sie wbić jedynkę dopiero jak jest już zajeżdżona skrzynia.
zuber84cool, w R600 nie ma wspomagania sprzęgła
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
czyli poprostu wszytsko jest w normie i skrzynia ma tak chodzic ? ale mimo wszytsko wymiana oleju na MTF94 nie powinna zaszkodzic
a i czy olej MTF94 z alegro jest pewny czy mozna sie spodziewac podrobek? i lepiej w sklepie gdzies kupic ale podobno w beczkach go tylko maja 200l i ciezko taki 2 litrowy dostac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum