Ktoś mogl by mi polecic jakis gotowy zestaw z alle-bazar ?
Żabon, olej alledrogo. Dopiero teraz zauważyłem ten wątek. Wieczorem dam Ci namiar na 2 hurtownie akwarystyczne w W-wie. Przebitka cenowa ostra
Coprawda ja już swój zestaw sprzedałem ładnych parę lat temu, ale pamiętam, że w cenie sklepowej pokrywy z oświetleniem, kupiłem cały zestaw w hurtowni
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie kupuj akwarium z przednia szybą profilowaną.
Problemy z czyszczeniem, dobraniem pokrywy, czy nawet mniejsza pojemność niż podają.
I wcale nie wygląda fajnie.
Pozwolę sobie zakwestionować tą opinię.
Co do czyszczenia to jak masz wszystko OK w akwarium to czyścić nie musisz, jak już musisz to ja używam zmywaczków kuchennych a i nie mam z tym żadnych problemów.
Pojemność to zawsze rzecz względna.
A co do wyglądu to gusta są różne mi osobiście pasuje chociaż czasami oglądając coś w akwarium ma się wrażenie jakby się było pod wpływem.
Moja opinia co do profilu bierze sie z doświadczenia oraz opinii wielu akwarystów.
Należysz do bardzo nielicznej grupy, której profil pasuje.
Od kilku lat mam styczność z wieloma sklepami zoo.
Wiesz czemu akwaria profilowane sprzedawane są w tanich zestawach?
Bo normalnie nie schodzą. Na 20 sprzedanych zbiorników jeden to profili, reszta proste.
Wystarczy przyjrzeć się takim zestawom na allegro. Bardzo mało jest ze zbiornikami prostymi, zwłaszcza w pojemności 60 i 112 litrów.
Ja szyby też czyszczę bardzo rzadko, bo nie ma potrzeby, a używam karty magnetycznej.
iwan00 napisał/a:
Co do zestawów to oba w/w wymienione średni amatorski poziom, czyli wystarczą ci w zupełności do założenia pierwszej hodowli i nauki. W miarę nabierania doświadczenia będziesz mógł poeksperymentować ze sprzętem ale w chwili obecnej nie ma sensu kupować filtra droższego niż cały ten zestaw jeśli po 2 miesiącach stwierdzisz, że to nie sport dla Ciebie
Jeśli ktoś faktycznie chce tylko sprawdzić czy akwarium jest dla niego czy nie to niech kupi 25 litrów z żarówka w pokrywie i filtrem gąbkowym na brzęczyk i wpuści parke Gupików. Będzie tanio i w sam raz na test.
Tylko co kiedy akwarystyka mu się spodoba i zechce filtr kubełkowy, trochę lepsze oświetlenie, akwarium proste?
Wywalone pieniądze.
Rynek rządzi się swoimi prawami i to co tanie zazwyczaj jest kiepskie.
Jak chcemy coś dobrego to niestety trzeba za to zapłacić.
Doskonałym przykładem tego jest zestaw Brillux Aquaela: http://www.amekon.pl/x_C_...1;29510001.html
W tanich zestawach filtry są za małe i rzadko kiedy maja nawet regulację przepływu.
Słabe oświetlenie, grzałka z kiepskim termostatem.
[ Dodano: Pon Lip 26, 2010 17:07 ]
Mix napisał/a:
Żabon, olej alledrogo. Dopiero teraz zauważyłem ten wątek. Wieczorem dam Ci namiar na 2 hurtownie akwarystyczne w W-wie. Przebitka cenowa ostra
Coprawda ja już swój zestaw sprzedałem ładnych parę lat temu, ale pamiętam, że w cenie sklepowej pokrywy z oświetleniem, kupiłem cały zestaw w hurtowni
Trochę to się zmieniło i obecnie większość sprzedawców na allegro posiada ceny prawie hurtowe i jada na granicy opłacalności.
Co innego cena w sklepie stacjonarnym. tam przebitka to około 100%.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum