Wysłany: Wto Lip 27, 2010 17:40 [R214 Si 1.4 16V 103KM] Problem z temperaturą
Witam,
Mam problem z temperaturą - jest za niska ok. 1/4 skali i stoi. Wiem, że winny powinien być termostat więc go wymieniłem łącznie z całym płynem chłodniczym...
Po wymianie to samo... ręce mi już opadają - 0 przecieków płynu nie ubywa, silnik pracuje normalnie, połączenia czujnika temperatury sprawdzone, czujnik przemierzony - co jest grane?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to niewłaściwy termostat - kupiłem termostat EPC 87 stopni - przed montażem testowałem go i otwierał się i zamykał poprawnie - czy w tym silniku montuje się inne termostaty (o innych temperaturach otwarcia?) dziwi mnie to że wskazówka praktycznie cały czas stoi na 1/4 najwyżej ją widziałem na 1/3
Co Wy na to?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 17:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nowa informacja - dzisiaj sprawdzałem termometrem cyfrowym jaką temperaturę ma punkt przy czujniku temperatury - pokazywał ok 90 stopni - w tym samym czasie na desce pokazuje 1/4 skali - jak załączy się wentylator to na desce jest nadal 1/4 - czy jest możliwe, że przy czujniku został bąbel powietrza? dziwi mnie ta zbieżność awarii z wymianą płynu - termostat wymieniłem także po wymianie płynu - był ten sam efekt i myślałem, że się termostat zawiesił - okazuje się że nie... - w ostatnim tygodniu zmieniałem płyn 2 razy (u mechanika).
Czy żeby odkręcić ten czujnik (z dwoma kabelkami) muszę znowu spuścić płyn? - mocno się będzie lało?
[ Dodano: Sro Lip 28, 2010 15:51 ]
który jest od wskazań na desce? z jednym czy z dwoma kabelkami?
Na deske z jednym, a do komputera z dwoma.
A moze masz tylko zle wskazowke zamocowana. Ludzie pisali ze np po malowaniu wskazowek czasem im sie przestawialy
Jeszcze 3 tygodnie temu wskazania były ok - z dnia na dzień zaczął pokazywać źle - nic nie kombinowałem z wskazówkami. Po wymianie płynu 2 dni było ok i nagle zmiana
Da radę wymienić bez spuszczania płynu? zrobię szybką podmiankę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum